Kommer M, KD och L att orka stå upp för demokratin i Västervik?

Hemma i Västervik såväl som på nationell nivå lockade regeringsställningen alltför mycket för M, KD och L. De visste mycket väl vilket parti de gjorde sig beroende av. Men än finns möjligheter för M, KD och L att stå upp för demokratin såväl som sitt rykte.

Klara Björkum, Marcus Fridlund och Angelica Katsanidou, S Västervik.

Klara Björkum, Marcus Fridlund och Angelica Katsanidou, S Västervik.

Foto: VT

Debatt2024-05-22 20:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Västervik har M, KD och L gjort allt för att ducka frågor kring SD:s trollfabriker. Deras partivänner i regionen hukar sig likaså. Nu är de dock svaret skyldiga, hur ställer de sig till fortsatt samarbete med ett parti som aktivt försöker förvränga det demokratiska samtalet?

Majoriteten i Västervik måste orka stå upp för demokratin. De har nu stora möjligheter till detta genom att avsluta sitt samarbete med SD om desinformationen inte upphör. Detta vore särskilt lämpligt med tanke på trollfabrikernas finansiering.

Genom att nyttja ett kryphål, som omgående behöver täppas till, har SD genom sina stadgar krävt pengar från de lokala SD föreningarna till partiets huvudkontor i Stockholm. Det handlar om partistöd som regleras i kommunallagens 29 paragraf. Enligt den får kommuner ge ekonomiskt bidrag och annat stöd till politiska partier för att stärka deras ställning i den lokala demokratin.

Hela 25 procent av det demokratistöd som betalas ut ska enligt SD:s stadgar skickas till Stockholm. Pengar som betalas ut av Västerviks kommun, alltså Västerviksbornas skattepengar, för att främja lokaldemokratin i vår kommun. Under 2022 skattade SD sina lokala föreningar med hela 22 356 095 kronor, det är alltså inte lite trolldeg det handlar om. Det här kan majoriteten sätta stopp för om de orkar med att stå upp för Västervik och demokratin.

Majoriteten bör kräva att alla vidaresändningar av demokratistöd för demokratiutveckling i vår kommun upphör. Om sådana löften inte kan ges av SD bör andra majoritetsförhållanden övervägas. Det här handlar inte om höger- eller vänsterpolitik utan att göra det som är rätt och redigt. Alldeles säkert är det många politiker såväl som partimedlemmar i M, KD och L som känner ända in i ryggmärgen att detta är fel. Vi vädjar till er som har möjlighet att påverka internt och stå upp för demokratin, gör det!

En sak är säker, vi Socialdemokrater kommer alltid att stå upp för demokratin, i Västervik, i Sverige och i EU. Nu har förtidsröstningen till EU-valet öppnat. Alla som värnar om demokratin och vill se sammanhållning före splittring har chansen att göra något stort. Rösta i EU- valet och stå upp för demokratin.

Frågan är om den nuvarande majoriteten har krafter till att göra något stort för demokratin på hemmaplan.

Klara Björkum (S)

Arbetarekommunens ordförande

Marcus Fridlund (S)

Oppositionsråd 

Angelica Katsanidou (S)

Regionstyrelsens ordförande