Redan i april 2016 varnade Liberalerna för det som redovisas i VT (3/3) angående köer till kirurgisk cancervård. Efter den konsekvensbeskrivning som verksamhetscheferna vid kirurg- och gynkliniken vid Västerviks sjukhus redovisade så stod det klart att centraliserad cancervård i Kalmar län medför försämringar.
Fullständiga utbildningsmöjligheter för kirurger vid Västerviks sjukhus försvinner. Möjligheten till samoperationer mellan gynekologer och kirurger vid förlossningskomplikationer som exempelvis djupa bristningar i kvinnans bäckenbotten och vid cancer äventyras.
Trots en väl underbyggt konsekvensanalys som redovisar att även det akutkirurgiska uppdraget kan vara hotat så väljer den socialdemokratiskt ledda rödgröna majoriteten att genomföra en till Kalmar koncentrerad kirurgisk cancervård. Var beslutet togs har varit oklart tills att landstingsrådet Lena Segerberg i en intervju i VT redovisar att trots varningarna från verksamhetscheferna så togs beslutet av politiken, den rödgröna majoriteten, där Lena Segerberg (S) är ansvarig för hälso-och sjukvården, det vill säga sjukhusvården.
Ansvaret ligger nu hos Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att reda ut det som man förorsakat. Det finns alltid ett samband mellan olika vårddiscipliner inom sjukvården och nu har den socialistiskt ledda majoriteten åter tänkt i termer av stordrift, centralisering, femårsplaner och inte lyssnat på professionen utan agerat självsvådligt.
Vid köer så får Universitetssjukhuset i Linköping ta hand om operationerna, hävdades det från den rödgröna majoriteten. Nu visar det sig att kirurgerna där varnar för att man inte klarar uppdraget utan redan har köer inom den kirurgiska cancervård som skall utföras enligt planering vid Universitetssjukhuset. Två veckors väntan för operation är nu sex veckor och där förkommer även uppgifter att patienterna utsätts för en förlängd behandling med cellgifter för att maskera väntetiden som en behandlingstid.
Liberalerna lyssnade till professionen och varnade för ovanstående scenario både i debattartiklar och vid ett öppet möte där såväl allmänheten som politiker samt företrädare för den kirurgiska cancervården och förlossningssjukvården deltog. Den enda inbjudna som saknades var landstingsrådet från Västervik, Lena Segerberg (S).
Det är dags att den rödgröna majoriteten respekterar läkarnas kunskap och inser att professionen har en underbyggd medicinsk kunskap och att den vänsterretorik som ideologiskt endast strävar efter maktfullkomlighet utan att ta medicinska hänsyn eller har kunskaper om verklig cancersjukvård, medför en fara för patientsäkerheten. Länets invånare förtjänar en patientorienterad politisk ledning och där Liberalerna och Alliansen är det enda alternativet.