(KD): Socialdemokraterna blåser till strid mot nidbild

Det är talande att när Socialdemokraterna i länet kallar till pressträff utanför sjukhusen är det inte för att berätta något om sin egen politik.

"När Socialdemokraterna säger sig slå vakt om sjukhusen så är det nog främst sina egna, väldigt många, regionrådsposter man är rädd om", skriver KD-debattörerna.

"När Socialdemokraterna säger sig slå vakt om sjukhusen så är det nog främst sina egna, väldigt många, regionrådsposter man är rädd om", skriver KD-debattörerna.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Debatt2021-07-05 21:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det handlar inte om hur människor som har väntat länge på vård äntligen ska få sina behandlingar, om hur det ansträngda personalläget ska lösas eller om hur en förvaltning som väntas göra ett underskott på flera hundra miljoner kronor ska få ekonomin i ordning. Nej, Socialdemokraterna vill tala om Kristdemokraterna.

För oss bekräftar detta vad vi länge har vetat, nämligen att (KD) idag är den verkliga reformkraften i svensk sjukvårdspolitik. Det är vi som kommer med idéerna och förslagen. Det är vi som har modet att tänka nytt. Det är vi som har kraften att ifrågasätta gamla strukturer.

Det är vi som ser att den gamla landstingsstrukturen, som är i stort sett densamma fastän landstingen har döpts om till regioner, inte förmår lösa dagens eller morgondagens utmaningar. Coronapandemin är bara det senaste exemplet. Sedan tidigare har de långa vårdköerna, den ojämlika tillgången till vård och den spretande digitaliseringen visat på regionernas oförmåga att ta svensk sjukvård in i framtiden.

Sverige lägger inte lite pengar på sjukvård. Sverige har inte lite vårdpersonal. Ändå är problemen stora och växande. För oss är det tydligt att detta pekar på att en ordentlig reform behövs. Staten behöver ta över ansvaret för sjukvården. Det behövs inget mindre än århundradets vårdreform, som vi har kallat det.

Detta väljer nu Socialdemokraterna, som saknar tydliga egna alternativ, att ifrågasätta. Det välkomnar vi. Vår politik tål ifrågasättande. Vad vi däremot beklagar är den nivå Socialdemokraterna väljer. Istället för att gå till botten med vad vi föreslår, blåser de till strid mot en nidbild. Istället för att ge väljarna en ärlig chans att förstå vilka alternativ som står till buds, vill Socialdemokraterna uppenbarligen sprida rädsla för vår politik.

De påstår att vi vill lägga ner sjukhus i länet. Detta är inte sant. Vi tror på Oskarshamns och Västerviks sjukhus. Vi kan inte se varför en statlig huvudman skulle vara mer benägen att lägga ner väl fungerande verksamheter än vad regionen är. Varför inte Socialdemokraterna tror mer på sjukhusen i Kalmar län har vi uppriktigt svårt att förstå.

När Socialdemokraterna säger sig slå vakt om sjukhusen så är det nog främst sina egna, väldigt många, regionrådsposter man är rädd om.

För regionpolitiker skulle Kristdemokraternas reform onekligen innebära en stor förändring. Dagens stora regionpolitiska apparat skulle kraftigt minskas ner. Men politik handlar inte om att bevara så många politiska uppdrag som möjligt. Den reform som vi föreslår skulle skapa tydligare styrning av sjukvården och därmed också göra det lättare för väljarna att utkräva ansvar. Även om det skulle försvinna ett antal politiska uppdrag skulle vårdens demokratiska ställning stärkas.

Vi vet alla att sjukvården, liksom all offentlig verksamhet, står inför stora utmaningar. Ny teknik ger nya möjligheter samtidigt som ekonomin är begränsad. Tillgången till personal är även den begränsad, och det kommer att bli än svårare att rekrytera i framtiden. Vi kristdemokrater välkomnar en debatt om hur dessa utmaningar ska lösas. Vi har genom förslaget om en stor vårdreform även gett vårt svar.

Som ett parti av självutnämnda ”rastlösa reformister” som fortfarande har högt förtroende i sjukvårdsfrågor borde även Socialdemokraterna ha några besked att lämna. Att man istället lägger krutet på skrämseltaktik och att göra vilseledande påståenden om Kristdemokraternas politik – det är faktiskt bara pinsamt.