Barnen är vår framtid. Det är en återkommande sanning i många sammanhang. Men barnafödandet minskar. Faktum är att antalet födda barn per kvinna nu sjunkit till den lägsta nivån sedan mätningarna startade på 1700-talet. För att upprätthålla en stabil befolkningsnivå krävs runt 2,1 barn per kvinna. SCB rapporterade nyligen att siffran i Sverige sjunkit till 1,43. Trenden är densamma i hela Europa och genomsnittet i EU låg år 2022 på 1,46 barn per kvinna.
Färre barn innebär i ett första steg att förskolor tvingas stänga. Det är en redan pågående utveckling som vi ser även i vårat län. Att stänga förskolor är en smärtsam process för många föräldrar och barn och ett av de svåraste politiska beslut man som beslutsfattare kan tvingas till. Att barnen tvingas bryta upp från en miljö de är vana vid och att många föräldrar måste resa längre försvårar vardagslivet. Dessutom signalerar det allt annat än framtidshopp när en ort blir av med sin förskola – något som i sin tur kan leda till utflyttning eller att familjer avstår från att barn.
I ett längre perspektiv innebär färre barn givetvis också färre vuxna. Med färre vuxna invånare följer problem med exempelvis kompetensförsörjning. Färre vuxna i arbetsför ålder betyder dessutom att skatteintäkterna minskar, samtidigt som andelen äldre kommer vara större än idag. Framtidens beslutsfattare kommer tvingas välja mellan att dra ned på välfärden eller att kraftigt höja skattetrycket. En befolkningspyramid som hamnat upp och ned kommer drabba människor i alla åldrar negativt.
Kristdemokraterna har beslutat ta fram rapporter med nya reformförslag inom sju politikområden. Ett av dem är att åtgärda det minskade barnafödandet. Jag har fått äran att ansvara för att ta fram denna rapport. Kristdemokraternas politik har i alla tider utgått från familjernas behov och det är därför naturligt att vi är första partiet som tar ett nationellt helhetsgrepp på frågan.
Rapporten ska presenteras om ett år. Vi kommer att titta brett på frågor inom de områden som direktivet gett:
- Ekonomiska förutsättningar - hur fungerar den ekonomiska politiken i förhållande till föräldraskapet?
- Åldersfrågan - finns det reformförslag som skulle kunna leda till att människor bildar familj tidigare i livet?
- Kulturfrågan - välkomnar samhället barn och föräldrar? Är unga oroliga för att en osäker omvärld på ett sätt som hindrar dem från att vilja bilda familj?
- Jämställdhetsfrågan - påverkar kvinnors livspussel och situation viljan eller förutsättningarna för att få barn?
- Bostadsfrågan - hindrar bristen på bostäder till en lägre kostnad våra möjligheter att bilda familj?
Eftersom det förekommer felaktiga uppgifter i diverse kvällstidningar vill jag understryka att Kristdemokraterna inte kommer lägga några förslag som innebär begränsningar i aborträtten eller tillgången till preventivmedel. Vi vill ha fler önskade och efterlängtade barn.
Vi vet att förutsättningarna ser olika ut i olika delar av landet. Tillgång till arbete, bostäder, studier och sjukvård skiljer sig åt. En av utmaningarna blir därför att finna lösningar som både var för sig samt tillsammans kan bidra till att fler vill och kan skaffa barn. Politiker kan inte – och ska inte – bestämma huruvida människor skaffar barn. Men vi kan skapa incitament, uppmuntra familjebildning och förenkla föräldrars vardag.
Genom breda reformer inom ett större antal områden kan vi vända trenden. Barnen är vår framtid – låt oss därför skapa en framtid för barnen.
Jimmy Loord (KD), regionråd