Låt staten ta över ansvaret för sjukvården

Hundratusentals människor har idag väntat olagligt länge på specialiserad vård eller operation, samtidigt som det finns lediga tider i andra delar av landet. Vårdköer är inte någon naturlag. Andra länder klarar av att ge vård utan långa köer och Sverige kan också klara det. Men för det krävs att vi tänker om.

Det svenska sjukvårdssystemet måste göras om i grunden, menar KD-debattörerna, som vill se ett gemensamt statligt huvudmannaskap istället för att "21 regioner ska göra det efter bästa förmåga."

Det svenska sjukvårdssystemet måste göras om i grunden, menar KD-debattörerna, som vill se ett gemensamt statligt huvudmannaskap istället för att "21 regioner ska göra det efter bästa förmåga."

Foto: Joakim Ståhl/SvD/TT

Debatt2022-05-26 06:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta är bakgrunden till att vi i Kristdemokraterna vill genomföra en stor reform av den svenska sjukvården. Vi vill byta ut ett system som uppenbarligen inte klarar av att ge människor vård i tid. Vi vill se ett statligt huvudmannaskap för vården, att vi får en gemensam organisation istället för 21 olika. Därigenom kan en högkvalitativ, effektiv och jämlik vård ges på lika villkor till hela befolkningen. Vi kallar detta för århundradets sjukvårdsreform, och det är ingen överdrift.

I ett första steg vill vi införa en nationell vårdförmedling som matchar vårdbehovet med den vårdkapacitet som finns i landet – och inte bara i regionen där personen bor. Detta har vi också fått igenom i riksdagen. En nationell vårdförmedling ska upprättas och patienter som söker vård i annan region ska kunna få ersättning för sina resekostnader.

Vi vill också skapa fler vårdplatser. Även detta har vi fått stöd för i riksdagen, i form av en prestationsbaserad ersättning när sjukhusen klarar hålla maximalt 90 procents beläggning i genomsnitt. Men S-regeringen segdrar på att genomföra riksdagens beslut.

Vården kan och måste förbättras även inom nuvarande system. Kristdemokraterna verkar för:

• Fler vårdcentraler på landsbygden och enklare för enskilda läkare att starta egen verksamhet, så att närheten till vårdbehövande kan öka.

• Fast läkarkontakt hos en namngiven läkare och tak för antal listade patienter per läkare, för att göra det möjligt att bygga en relation mellan patient och läkare. 

• Ökad möjlighet att vårdas i egna hemmet, särskilt för multisjuka, genom förstärkta möjligheter till kontroller på distans, så kallad hemmonitorering, och mobila sjukvårdsenheter som kan ge vård i hemmet.

• Förbättrad förlossningsvård genom kompetenscentrum och nationella mål, ökad bemanning och ett barnmorsketeam genom hela vårdkedjan.

• Krafttag mot ungas ohälsa genom en sammanhållen barn- och ungdomshälsovård, stärkt elevhälsa och föräldrastödsprogram som erbjuds alla föräldrar.

Men till syvende och sist måste det svenska sjukvårdssystemet göras om i grunden. Att styra vård via regionerna är det vi har prövat i Sverige och vet resultatet av. Vården ges inte jämlikt och vården blir ineffektiv när 21 regioner ska göra det efter bästa förmåga. Andra länder har dragit lärdomar och bytt huvudmannaskap. Kristdemokraterna menar att vi borde göra detsamma i Sverige.

Ibland hör man att vårdköerna i Sverige skulle vara ”pandemiköer”, ett resultat av all vård som har fått ställas in under de senaste två åren. Men det stämmer inte. Kristdemokraterna såg problemet med de 21 regionerna långt innan pandemin, och problemen kommer att kvarstå långt efter pandemin. En omorganisering av vården kommer inte vara gjord i en handvändning. Därför måste den påbörjas så snart som möjligt.

I opinionsmätningar säger omkring 70 procent av svenskarna att de vill att staten ska ta över ansvaret för sjukvården. Men det finns bara ett enda parti som driver denna fråga, och det är vi. Vi vill ha en jämlik och modern sjukvård i Sverige.