(KD): Brottsoffer och patienter förtjänar bättre

"Nog med dystra rekord", skriver KD-debattörerna, som presenterar det budgetalternativ KD tagit fram tillsammans med M och SD.

Debatt 24 november 2021 10:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige förtjänar bättre. Regeringen har tagit fram en budget där själva fundamentet är att regeringens egna problem ska lösas. Kristdemokraterna sätter i stället samhällsproblemen i fokus och det sakpolitiska innehåll som krävs för att få en ny kurs för Sverige.

Därför har vi och Moderaterna, tillsammans med Sverigedemokraterna, tagit fram ett gemensamt alternativ där vi tar de första och viktiga stegen i att omprioritera Socialdemokraternas felaktiga politik. 

Vi gör nu kraftfulla satsningar på att bekämpa brottsligheten och att vända utvecklingen i vården. 

Gängkriminaliteten har eskalerat till nivåer som regeringens budget inte svarar upp mot. Därför har vi föreslagit kraftiga förstärkningar av hela rättsväsendet – inklusive kustbevakningen och tullen. Genom en riktad satsning på att höja polislöner gör vi det mer attraktivt att vara polis och för att få fler poliser ut i yttre tjänst. Fler övervakningskameror som hjälper polisen i deras arbete och när de kriminella ska lagföras, då behövs även våra förstärkningar av Åklagarmyndigheten och Sveriges domstolar. 

Pandemin har förstärkt problemen med vårdköer och den vårdskuld som har byggts upp. Vårdköerna innebär ett mänskligt lidande för många, i form av ökad oro och smärta. I vårt gemensamma alternativ föreslås 3,4 miljarder kronor kommande tre år i tillskott till sjukvården

Vi föreslår en utbyggnad av vårdplatserna eftersom Sverige har minst antal vårdplatser per capita i hela EU. Vi tar de första stegen mot en nationell vårdförmedling för att använda tillgänglig kapacitet till de patienter som väntat olagligt länge, oavsett i vilket region den kapaciteten skapas. Satsningen innebär också att patienter som söker vård i annan region ska få ersättning för sina resekostnader. 

Det får vara nog med dystra rekord. Vi är beredda att ta oss an uppgiften att vända utvecklingen, och den här budgeten påbörjar det arbetet. För patienterna i vårdkön och för brottsoffren. Sverige behöver en ny riktning och en ny regering med hjärta för Sverige.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Kräver över 400 000 kronor för fällda träd – "Tittat på kommunens tabeller" • Cassel: "Väl tilltaget"

Kräver över 400 000 kronor för fällda träd – "Tittat på kommunens tabeller" • Cassel: "Väl tilltaget"