Kärnvapen är farligare än flyktingströmmar

Upprördheten är naturligtvis stor över Putins krigspolitik alltsedan Georgien och nu Ukraina och hans militära hot mot det demokratiska Europa.

EU verkar mer bekymrade över Marockos hot att släppa på flyktingströmmen från Afrika, än över Putins kärnvapenhot, menar skribenten.

EU verkar mer bekymrade över Marockos hot att släppa på flyktingströmmen från Afrika, än över Putins kärnvapenhot, menar skribenten.

Foto:

Debatt2022-03-17 05:27
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är viktigt att EU nu står enat i sitt motstånd och hjälper Ukraina med pengar och vapen i den väpnade kampen för sin självständighet. Sverige gör helt rätt i att ställa upp med vapen. Sanktionerna bör bli heltäckande.

Putin hotar med kärnvapen, vilket är allvarligt. Det verkar dock inte bekymra EU i någon större utsträckning.

Större rädsla visar EU, med Frankrike i spetsen, för Marockos hot om att släppa på flyktingströmmen från Afrika. Här har EU en helt annan politik att bemöta hotet genom att stödja Marocko med pengar, vapen och diplomati.

Det har hjälpt Marocko att illegalt ockupera Västsahara i snart 50 år. Halva det västsahariska folket drevs med militära medel 1975 ut ur landet till flyktingläger i Algeriet.

Marocko har historiska traditioner när det gäller att använda människors elände i utpressningssyfte. På 1700- och 1800-talen använde man sig av europeiska slavar man tagit på Medelhavet och Atlanten och dess kuster, till och med Island drabbades. Sverige betalade tribut till Marocko ännu på 1830-talet för att köpa ut svensk gisslan i Marocko. Kollekt samlades in i kyrkorna i samma syfte.

Idag används afrikanska flyktingar som hot genom att göra Marocko till genomgångsland på deras väg till Europa och EU ger efter.

Baltstaterna, som själva varit ockuperade av sin granne i öster i nästan 50 år och idag med rätta känner sig hotade av densamme, har aldrig lyft ett finger för att hjälpa Västsaharas folk mot Marocko.

Borde inte EU och Sverige föra samma politik mot Marocko som de för mot Ryssland? EU ställer upp för ukrainska flyktingar, vilket EU även borde göra för afrikaner. EU borde även hjälpa Västsahara med vapen, eller åtminstone sanktioner, för att ta tillbaka sitt land från Marocko.    

Det handlar om trovärdighet, i konsekvensens namn bör Sverige bryta med Frankrike-Marocko och snarast erkänna Västsaharas självständighet.

Realpolitiskt och säkerhetsmässigt är det farligare att förse Putins fiender med vapen än Marockos. Detsamma gäller sanktioner. Kärnvapen är klart farligare än flyktingströmmar. De senare kan vi ta hand om lättare än atombomber.