Kan vi lita på Polisen?

Västervik. Trots flera allvarliga våldsdåd menar Polisen att det inte finns någon anledning till oro.

Västervik. Trots flera allvarliga våldsdåd menar Polisen att det inte finns någon anledning till oro.

Foto: Ilkka Ranta

Debatt2016-02-20 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den senaste tidens rubriker i Västerviks-Tidningen är som om de vore hämtade från någon kriminalroman. ”Mordförsök mitt i centrala Västervik”, löd den feta rubriken på förstasidan i VT måndagen den 8 februari 2016! Dagen därpå kunde vi läsa följande rubrik, ”Knivattack gav fängelsestraff”. På onsdagen fanns en artikel där politikerna i kommunstyrelsen vänder sig till polisen för att få veta mer efter den senaste tidens våldsdåd i Västervik.

Torsdagen den 11 februari 2016 var det dags igen för nästa svarta rubrik, ”Man knivskuren på Lysingsbadet”. Lite senare på torsdagen är rubriken, ”Nytt knivdrama på flyktingboende”. I samma tidning, torsdag den 11 februari 2016 uttalar sig polisen om att det finns ”ingen anledning till oro”. Dagligen hör vi om hot och bråk på asylboenden och inom missbrukarkretsar. Men det finns ingen anledning till oro över det som sker, enligt polisen i Västervik.

I en annan artikel på vt.se finns en rubrik som borde leda till en viss oro, den lyder, ”Extremt många grova våldsbrott”, rubriken är egentligen ett citat från polisen Ulf Karlsson som arbetar i Kalmar län. Det handlar om att det varit fem knivdåd i Västervik där ett av offren dog. ”Det har aldrig varit så här många våldsdåd på kort tid någonsin i Västervik”, säger Ulf Karlsson i artikeln, han fortsätter: ”Men det handlar naturligtvis om tillfälligheter”, vilket kan tolkas som lugnande, men föga inger något förtroende.

Kan alla dessa händelser verkligen bara vara rena tillfälligheter? Om inte detta sänder oroande signaler, både till allmänheten men framförallt till polisen, måste man ställa frågan, var går då gränsen för att det som håller på att ske skall ses som oroväckande?

Det var nog många som chockades av TV-programmet ”Veckans brott” där en ny bok av Hanne Kjöller avslöjar stora problem med den psykosociala arbetsmiljön inom den Svenska polisorganisationen. Den här rubriken fanns att läsa i VT den 4 februari 2016: ”Polis: Chefer tystade ner skenavrättning”, man har svårt att tro att det verkligen är sant! I det utförliga reportaget i VT intervjuas även den polis som utsattes för skenavrättningen. Var hände detta? Jo i Västervik, på den polisstation där man anser att det inte finns någon ”anledning till oro” över de våldsbrott som inträffat den senaste tiden i kommunen! Detta om något måste tyvärr ses som oroande signaler som skickas ut till allmänheten från polisen i Västervik.

Läs mer om