Kalmar län saknar infrastruktursatsningar

E22.
Kalmar behöver bättre infrastruktur både på E22 och vägarna 34,35, 40 och 136.

E22. Kalmar behöver bättre infrastruktur både på E22 och vägarna 34,35, 40 och 136.

Foto: Karin Hertz

Debatt2017-10-19 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För några veckor sedan kom Trafikverkets förslag på ny nationell trafikplan för åren 2018–2029. Planen omfattar totalt 622 miljarder kronor.

I Dagens samhälle 19/9 kunde man läsa att satsningarna på de geografiskt utpekade förslagen i planen skiljer sig oerhört mycket när man jämför hur mycket som satsats per invånare och län. Den stora vinnaren är Södermanland som får satsningar värda 67 154 kronor per person. Men även Norrlandslänen, som ju Kalmar län ofta jämförs med infrastrukturmässigt, får satsningar i storleksordningen 20 000–35 000 kronor per invånare. Sämst lottat är Gotland som inte får några satsningar alls, och vi i Kalmar län som kommer på näst sista plats. Vi får 2 265 kronor per invånare.

Då är det inte förvånande att det blir få namngivna projekt i länet. Två stycken mer exakt, E22 på sträckan Gladhammar-Verkebäck samt Bergkvara. Detta på en Europaväg som alltjämt saknar 1+2-vägar i halva länet, och viltstängsel i stora delar av länet. Man har helt bortsett från andra satsningar, exempelvis vägarna 34, 35, 40 och 136. Ingen av länets järnvägar får ekonomiskt stöd vare sig till underhåll eller nya satsningar, något som troligen blir dödsstöten för både Tjustbanan och Stångådalsbanan. Tågens tillförlitlighet kommer tyvärr fortsätta att bli sämre samtidigt som vi riskerar att få kraftigt sänkta hastigheter på de stora vägarna. Hur pendlingen kommer att fungera är ett stort frågetecken. När vi på regional nivå kämpar för kortare restider, verkar staten ha en annan agenda. Kommer det att löna sig ekonomiskt och tidsmässigt att pendla till jobbet i framtiden om man inte bor i storstäderna?

I Kalmar län saknas stora satsningar på såväl vägar som järnvägar. Detta trots att statistiken talar sitt tydliga språk: pendlingen har ökat med cirka 20 procent de senaste åren, allt fler väljer att arbeta på annan ort. Då måste infrastruktursystemen fungera. Oavsett om du ska pendla till jobbet med kollektivtrafik eller egen bil är du beroende av bra och säkra vägar. Så är det inte i Kalmar län idag.

Alla vet att jobb och företagande är förutsättningen för att vi ska kunna bibehålla och förbättra välfärden. Om vi ska kunna bedriva säker sjukvård måste ambulansen kunna komma fram.

Vi ser nu i exempelvis näringslivsrankingar att orter i Kalmar län tappar placeringar, ofta beroende på den skrala infrastrukturen.

Nu har staten lagt ett förslag till hur pengarna ska fördelas i landet. Vi Moderater är inte bekymrade över fördelningen. Nej, vi är djupt missnöjda och allvarligt oroade över hur nonchalant vårt län behandlas. Detta kan inte ses som annat än ett enormt misslyckande av de som styr i riksdagen, i landstinget och i regionen.

Vi moderater kommer att arbeta ännu hårdare för ett maktskifte och för en infrastrukturpolitik som inte skiljer på folk och folk. Vi kommer att kämpa för en infrastruktur som värnar hela Kalmar län.