Kalmar län behöver ett Sverigelyft!

På Centerpartiets partistämma fattade Centerpartiet beslut om ett nytt landsbygdspolitiskt program, detta i en tid när de flesta andra partier totalt har övergett landsbygden.

Centerpartiets landsbygdspolitiska program känns bra i en tid då de flesta andra partier övergett landsbygden, menar skribenterna.

Centerpartiets landsbygdspolitiska program känns bra i en tid då de flesta andra partier övergett landsbygden, menar skribenterna.

Foto: Martina Gradian

Debatt2023-10-04 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Programmet levererar en hel rad förslag för att stärka svensk landsbygd och visar att Sveriges landsbygd behöver Centerpartiet.

Sett ur ett Kalmar länsperspektiv så finns det väldigt många bra förslag i programmet. Från Centerpartiet i Kalmar län vill vi lyfta fram infrastrukturen lite extra.

Centerpartiet vill utveckla Sveriges tågtrafik, både på stambanor och regionala banor för att möta de ökade behoven av både persontransporter och gods. Det behövs ett parti som lyfter fram vikten av en fungerande tågtrafik i hela landet. Detta är inte minst viktigt för oss i Kalmar län nu när Tidö-partierna sviker landsbygden och de regionala tågbanorna, detta ser vi ju inte minst i Trafikverkets förslag till förändrat stationsläge i Linköping som gör att de regionala banorna i Kalmar län inte kommer kunna komma ut på stambanan.

Infrastrukturen i Kalmar län känns totalt bortglömd av den nuvarande regeringen. Det rör allt från dåligt underhåll på vägar till en järnväg vars existens är hotad av regeringens politik. En av de vanligaste åtgärderna idag när det bristande vägunderhållet gått för långt är att Trafikverket sänker hastigheten i stället för att åtgärda bristerna. Med den bakgrunden så känns det oerhört glädjande som centerpartister att Centerpartiet nu lyfter upp dessa frågor och föreslår en infrastrukturberedning och vill se ett långsiktigt arbete med infrastrukturfrågorna där de har en bred politisk förankring i riksdagen. Infrastrukturen är en för viktig fråga för att vara ett politiskt slagträ där förutsättningarna förändras efter varje val – det behövs långsiktiga spelregler!

Att vi behöver stärka svensk livsmedelsförsörjning är nog alla överens om. Självförsörjningsgraden måste öka, det ser vi inte minst i dessa tider när det är ett oroligt Europa. I dag producerar svenskt jordbruk långt mindre än vad som skulle vara möjligt, helt enkelt på grund av att importen av livsmedel är så pass stor. Det gör oss dock väldigt beroende av just importen vilket blir oerhört sårbart. Det är inte bara på matbordet vi ser behovet av svensk livsmedelsproduktion. Jordbruket tillsammans med skogsbruket utgör också en viktig faktor i det svenska energisystemet, en produktion som behöver stärkas för att göra oss oberoende av skurkstater som Ryssland. Genom att ta tillvara på resurserna i svenskt jord- och skogsbruk så stärker vi den inhemska produktionen av biodrivmedel, vi möjliggör för alla på landsbygden och i städerna att kunna tanka svenskt!

Att förenkla för svensk livsmedelsproduktion genom enklare tillståndsprocesser och genom att skapa förutsättningar för en ökad produktion som också är hållbar. Det är en bra investering i Svenskt totalförsvar!

Än så länge så har inte Tidö-regeringen levererat något annat än svikna vallöften till landsbygden. I och med det här förslaget till landsbygdsprogram så visar Centerpartiet att det finns ett alternativ till regeringens svekpolitik. I Centerpartiets landsbygdsprogram finns också konkreta förslag när det gäller att få fler bostäder på landsbygden, trygghet, strandskydd och digitalisering.

Centerpartiets landsbygdsprogram är det Sverigelyft som landet och Kalmar län så väl behöver!


Karin Helmersson, Orrefors 
Vice distriktsordförande och infrastrukturpolitiskt ansvarig för Centerpartiet i Kalmar län.

Lars Sandberg, Vimmerby
Ledamot i distriktsstyrelsen och infrastrukturpolitiskt ansvarig för Centerpartiet i Kalmar län.

Erik Ciardi, Kalmar
Kommunalråd i Kalmar kommun