Kalla Faktas granskning är ogrundad och vilseledande

STOCKHOLM, SVERIGE 20240520
Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson (SD) efter mötet med övriga  partisekreterarna från de övriga riksdagspartierna efter Kalla faktas avslöjande om Sverigedemokraternas ”trollfabrik”.
Foto: Pontus Lundahl / TT / Kod 10050

STOCKHOLM, SVERIGE 20240520 Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson (SD) efter mötet med övriga partisekreterarna från de övriga riksdagspartierna efter Kalla faktas avslöjande om Sverigedemokraternas ”trollfabrik”. Foto: Pontus Lundahl / TT / Kod 10050

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2024-05-21 20:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi böjer oss inte för grundlösa, vilseledande drev. TV4:s granskning av partiet visar att partiet inte ägnar sig åt hat, eller spridningen av hat, på sociala medier. Genom insinuationer och anekdotisk bevisföring har flera politiker vilseletts till att felaktigt tro just detta. Vi har senaste tiden kunnat se hur olika partier följer med i detta drev, så även här i Kalmar län.

Medan övriga partier alltid har fått marknadsföra sin politik fritt i sociala medier, har våra konton en historik av att bli bortplockade och massanmälda. Syftet med anonymiteten av kontona som lyfts i TV4:s granskning är inte att sprida hat eller desinformation utan helt enkelt att få existera. Vi har inga anonyma konton som sprider hat. Trots en infiltration som varade under nästan ett år hittade TV4 inga bevis på detta, vilket borde avfärda alla felaktiga påståenden om partiets inblandning i hatstormar.

TV4 har förvrängt begreppet "trollfabrik" för att passa ett narrativ. Nationalencyklopedin definierar det som spridande av desinformation, vilket vi inte ägnar oss åt. Påståendet att Sverigedemokraterna driver en trollfabrik är därför falskt.

Kalla Fakta har länge försökt granska Sverigedemokraterna på tveksamma grunder. TV4:s infiltratör försökte få jobb på flera avdelningar inom partiet, vilket visar att syftet var att angripa partiet generellt snarare än vår verksamhet på kommunikationsavdelningen. Varför skulle TV4 vara intresserad av att infiltrera Charlie Weimers EU-kontor, som ligger 158 mil från kommunikationsavdelningen, om inte för att försöka sabotera för ett enskilt parti inför ett val?

Vi är öppna för en diskussion om anonym internetpublicering, men debatten måste hålla sig till fakta och undvika överdrifter. Partiet har redan tagit bort innehåll som upplevts som stötande av politiska motståndare för att visa god vilja.

Det är anmärkningsvärt att ingen etablerad medieaktör ställt en enda kritisk fråga till TV4 efter deras publiceringar. Tvärtom har alla okritiskt spunnit vidare det narrativ som upphovsmännen velat etablera.

Det var först när Myndigheten för psykologiskt försvar anmälde Kalla fakta för vilseledande intervjuer som de första trevande frågorna från media till TV4:s redaktörer började ställas. Fortsättning lär följa och den här historien slutar inte med myndighetens anmälan. Sverigedemokraterna kommer, precis som Myndigheten för psykologiskt försvar, att anmäla TV4 till relevanta instanser.

Den verkliga spridaren av desinformation i detta sammanhang är inte Sverigedemokraterna, utan Kalla fakta och deras politiska allierade.

Mattias Bäckström Johansson (SD)
Partisekreterare

Martin Kirchberg (SD)
Distriktsordförande SD Kalmar län