Jämställdhet måste vara en del av vardagen

Nyligen var det internationella kvinnodagen, men varje dag är jag kvinna.

Att uppmärksamma internationella kvinnodagen är bra, men jämställdhetsarbetet måste bedrivas i vardagen, varje dag, skriver debattören.

Att uppmärksamma internationella kvinnodagen är bra, men jämställdhetsarbetet måste bedrivas i vardagen, varje dag, skriver debattören.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2023-03-12 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min mamma är kvinna varje dag, min syster är kvinna varje dag, mina två systerdöttrar är kvinnor varje dag. Vi är tre generationers kvinnor som är just kvinnor varje dag, även när det inte är internationella kvinnodagen.

Det är bra att vi kan fokusera lite mer på jämställdhet en dag som denna, vi kan lyfta ämnet och det möts inte av ifrågasättande om hur viktigt det är just denna dag.

Internationella kvinnodagen var en dag, det är 364 dagar till på året. Det är vardagen! Jämställdhet är en del av vardagen!

I vardagen är det fortfarande fler kvinnor som vabbar och är föräldralediga än män. Det är fortfarande lägre löner i kvinnodominerade yrken än i likställda yrken som är mansdominerade. Kvinnor har fortfarande lägre pension än män. Det är fortfarande de som tänker att när vi pratar chefer så tänker de att det är en man. Inte att det är en kvinna. Det finns män som sexuellt trakasserar/ ofredar kvinnor i vardagen på arbetet eller ute på stan. 

Detta är faktum, det är vardag. Det är så det ser ut i vårt samhälle idag.Det är där vi är i jämställdhetsfrågan idag, 2023.

Vad är det vi vill? Vad är det vi menar med att vi vill ha mer jämställdhet i samhället? Är vi redo för att förstå varför kvotering urlakar och faktiskt förminskar den kompetens de kvinnliga rekryteringskandidaterna besitter. Är vi redo att vid en rekrytering välja en kvinna som chef istället för en man, baserat på kompetens och personliga egenskaper? Är vi redo att rikta satsningar i lönekartläggningar så att vi satsar på att lyfta kvinnornas löner? Är vi redo att stå upp emot män som trakasserar en kvinnlig kollega? Kommer du säga till nästa gång det kommer ett sexistiskt skämt som görs på bekostnad av din kvinnliga kollega?

Som den 80-talist jag själv är så är jag tacksam för tidigare generationers kvinnor. Min farmor, min mormor och kvinnor som dem som har möjliggjort för oss att vi har de möjligheter vi har idag. Det är jobb, uppoffringar och slit som ligger bakom det. 

Vårt ansvar nu är att bestämma oss, du och jag, vad är vi villiga att göra för att vårt samhälle ska bli mer jämställt så att kommande tre generationer får uppleva en annan vardag än vi gör idag? 

Marianne Hennel, M-kvinnorna.
Marianne Hennel, M-kvinnorna.