"Jag har slutat betala skatt" – Skatteverket har inte hört av sig

I somras informerade jag Skatteverket om att jag stänger företagets kassaregister och slutar betala lagstadgade skatter och avgifter på intäkterna. Samma information fick Västerviks-Tidningen.

Janne Näsström väntar på att Skatteverket ska höra av sig.

Janne Näsström väntar på att Skatteverket ska höra av sig.

Foto: TT/Lotta Gometz

Debatt2024-09-25 20:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Syftet var att Skatteverket skulle göra en revision med ett beslut som kan överklagas. Jag vill ha ett rättsligt klarläggande att Skatteverkets uppgift är att skydda seriösa företag som gör sig synliga genom registrering för F-skatt, moms och som arbetsgivare, med ett av myndigheten godkänt kassaregister.

Skatteverket har inte synts till.

Det lär inte bli någon revision. Min åtgärd hotar att öppna Pandoras ask. Förklaringen finns i Skatteverkets undersökningar av svartjobb, eller skattefel som är det officiella begreppet. Den senaste statistiken finns i Skattefelsrapport 2020 som kan hämtas på Skatteverkets och Ekobrottsmyndighetens nätplatser.

Skattefelet beräknades detta år till 32 miljarder kronor. Av det svarade privatpersoner för 15 - 22 miljarder. (sid. 4 tabell 2). Det breda intervallet beror på verkets luddiga definition av enskilda näringsidkare. Det är någon med varaktiga inkomster vilka ska deklareras som intäkt av näringsverksamhet, oavsett om det sker eller inte, oavsett om verksamheten är registrerad eller ej. Tidigare har Skatteverket kallat gruppen mikroföretagare, trots att många av dem är svartjobbande privatpersoner.

Problemet är att effektiv skattekontroll av den här gruppen skulle kräva metoder som påminner om Stasi i forna DDR. Idag går det inte att bevisa att den swishade tusenlappen eller sedlarna som byter ficka är skattepliktig ersättning för varor eller tjänster.

Att göra sig synlig för Skatteverket genom registrering av ett företag, innebär en massa administrativt arbete, kraftigt ökade kostnader och ett betydande personligt ansvar. Om det ska vara intressant, måste fördelarna vara större än nackdelarna. Därför ska registrerade företagare ha en gräddfil framför verksamheter finansierade med bidrag, gratis arbetskraft och svartjobb. Eller annorlunda uttryckt: Det ska löna sig att vilja betala skatt!

Själv uppträder jag med trolleri. I mångas ögon är det en hobby och inget riktigt företagande. Det finns andra betydligt vanligare fritidsintressen som matlagning, snickra på huset och meka med bilen. Själv är jag så road av matlagning att familjen gav mig en kurs på Restaurangakademien i present. Om jag startar en svartrestaurang för att få utlopp för detta intresse, då skulle Skatteverket omedelbart ingripa och kommunen lär agera för att skydda seriösa krögare.

Tankeexperimentet visar att Västerviks kommun inte anser att kulturella näringar är något riktigt företagande. Istället gynnas ett område, besöksnäringen, på bekostnad av ett annat, kulturen.

I en kommun med bra företagsklimat har alla seriösa företagare gräddfil. Oavsett bransch.