Ja, vi menar allvar med löftena

Nej, pensionärer ska inte betala högre skatt än löntagare, är skribenternas besked till SPF.
Nej, pensionärer ska inte betala högre skatt än löntagare, är skribenternas besked till SPF.

Svar på debattartikeln "Hoppas regeringen menar allvar med löftena" den 28 september.

Debatt 8 oktober 2019 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under rubriken ”Hoppas regeringen menar allvar med löftena” skriver Eva-Lena Fungmark, Lars Hamrin och Sven-Erik Karlsson från SPF om pensionärsskatten. Tyvärr blandar de ihop flera saker och ger en missvisande bild av regeringens politik.

För det första är det viktigt att påminna sig att pensionärsskatten, alltså att pensionärer betalar en större andel av sin inkomst i skatt än löntagare, beror på de jobbskatteavdrag som den borgerliga regeringen införde. Vi socialdemokrater har alltid sagt att det är orättvist att pension, som är uppskjuten lön, inte beskattas på samma sätt som lön.

Under förra mandatperioden sänkte vi skatten för pensionärer varje år just för att utplåna skatteklyftan. Vi hade en plan för hur skatteklyftan skulle kunna slutas på ett sätt som gav utrymme även för andra reformer. Enligt den planen skulle skatteklyftan slutits slutgiltigt redan i år. Nu blev det inte så. Regeringsbildningen drog ut på tiden och övergångsregeringen blev tvingad att lägga en övergångsbudget där man enligt regelverket inte föreslog reformer. Saken förvärrades då riksdagen istället röstade igenom en budget, som M och KD stod bakom och som SD stödde, som införde ett sjätte jobbskatteavdrag som ytterligare vidgar klyftan mellan löntagare och pensionärer. Om det inte hade varit för det så skulle den skattesänkning som ligger i budgeten för nästa år ha slutit klyftan. Nu kommer det dröja ytterligare, vilket vi beklagar. Målet för oss socialdemokrater är dock glasklar: Pensionärer ska inte betala högre skatt än löntagare!

Skribenterna skriver att detta bara gäller de lägsta pensionerna. Det är inte sant. De pensionärer som har lägst pension betalar, tack vare de skattesänkningar som genomfördes förra mandatperioden, samma skatt som löntagare. Årets skattesänkning och de kommande gäller högre pensioner. Troligen har SPF-företrädarna blandat ihop sänkt pensionärsskatt med de andra insatser som regeringen gör för att stärka de sämst ställda pensionärernas ekonomi som höjd garantipension och höjda bostadstillägg. Dessa riktar sig mycket riktigt till pensionärer som har en utsatt ekonomisk situation. Det beror på att vi anser det ovärdigt ett välfärdsland att pensionärer lever i fattigdom. Det behövs insatser för alla pensionärer men vi prioriterar insatser för dem med allra störst behov.

Så svaret från oss socialdemokrater är tydligt. Vi menar allvar med löftena. Skatteklyftan ska slutas och pensionärernas ekonomi stärkas.

Ämnen du kan följa