Inget beslut taget om flygplatsen än

I tidning, i mail, på Facebook och på Twitter läser jag om upprörda röster över att Region Kalmar län ska gå in som delägare i Kalmar Öland Airport.

Beskedet att Region Kalmar län går in som delägare i Kalmar Öland Airport är inte fastställt än, menar skribenten.

Beskedet att Region Kalmar län går in som delägare i Kalmar Öland Airport är inte fastställt än, menar skribenten.

Foto: Ossian Mathiasson/arkiv

Debatt2019-12-01 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har detta inte fastställts ännu. Beslut har inte tagits och ska inte tas förrän i februari. Vi regionråd fick en mycket kort avisering, vid ett möte som handlade om något helt annat, om att detta var på gång. Det var hemligt. Sedan gick majoriteten själva ut ett par dagar senare och gjorde stora presskonferenser om det. Som om det redan var beslutat! Trist hantering av en så viktig fråga! 

Regionens miljöarbete har kommit långt och visar på flera områden goda resultat. Det är glädjande. Vi har ett nödläge för klimatet och alla investeringar som görs måste ha hållbarhet och klimat som utgångspunkt. Naturskyddsföreningen föreslår en minskning av flygandet med 3,5% per år om vi ska klara Parisavtalet. Då går Centerpartiet i regionen ut och vill satsa på fler flyglinjer till Europa! Ska de föreställa den gröna rösten bland de borgerliga partierna?

Region Kalmar län har precis klubbat igenom kommande års budget och plan och ska höja skatten för att klara av regionens alla uppdrag. Att då, utan demokratisk förankring bestämma sig för att lägga 80 miljoner på att bli delägare i Kalmar kommuns flygplats, är helt oförklarligt! 

Vänsterpartiet är det enda partiet i regionen som har ifrågasatt detta förslag. Ska det bli möjligt att säga nej krävs det att fler säger ifrån, att alla ni som tycker det är fel pratar med de partiföreträdare som ni röstat på, att alla organisationer och föreningar är med och skapar opinion. Det är bara tillsammans som vi kan hindra att det tas dåliga beslut!

Karta: Kalmar Öland Airport