Det är inte ofta som vi inom LO kan ansluta oss till en politik som Moderaterna förespråkar men i den här frågan ansluter vi oss till Hjalmarssons infrastruktursatsningar då hans argumentation är viktig för vår region och då inte minst sysselsättningsmässigt.
Den svenska arbetarrörelsen har alltid aktivt drivit frågan om en väl fungerande infrastruktur. Det Socialdemokratiska arbetarpartiets (SAP:s) krisprogram från tidigt 1930-tal, hade som mål att bekämpa massarbetslösheten i samhället med bland annat hjälp av infrastruktursatsningar. Detta blev ett lyckat resultat då arbetslösheten med dessa åtgärder sjönk till den lägsta nivån under hela mellankrigsperioden.
Under LO:s kongress 2016 antogs en rapport med titeln ”Totalrenovera Sverige”, där målet för LO är att återskapa den fulla sysselsättningen i Sverige. För att nå detta politiska mål anser vi därför att det krävs stora satsningar på bland annat infrastruktur och vårt bostadsbyggande. LO:s ambitioner med denna expansiva ekonomiska politik är att dessa satsningar på infrastrukturen kommer bland annat få som resultat att Sverige moderniseras, byggs ihop, där alla invånare kan ge sitt bidrag till ekonomisk tillväxt och utveckling av hela vårt samhälle.
Stora delar av vår region är den enda söder om Mälaren och tillsammans med Gotland, som utgör en egen arbetsmarknadsregion, trots att Östergötland med sina 460 000 invånare finns i vår närhet. De konflikter som finns mellan regionens norra och södra del skulle kunna lösas på ett konstruktivt sätt då vi får en Östersjöbana som på ett positivt sätt bygger ihop hela vår region.
Med klimathotet kan vi också tänka oss att statsmakten på ett hårdare sätt kan komma att beskatta lastbilstrafiken, vilket kan leda till dyrare transporter och svårare för företagen i vår kommun att konkurrera på lika villkor med likvärdiga företag.
För att nå klimatmålen så är en viktig politisk åtgärd att ändra om våra transportrutiner och här är järnvägarna helt överlägsen alla andra transportalternativ som finns i vårt samhälle. Inom vår region skulle den negativa befolkningstrenden i stället kunna vändas till dess motsats, det vill säga befolkningsökning. Detta genom att det moderna järnvägssystemet möjliggör pendling och att människorna på ett helt annat sätt kan välja sitt boende. Denna befolkningsökning skulle då kunna medföra högre skatteinkomster till såväl kommunerna som regionen, vilket kan möjliggöra större satsningar på vår välfärdssektor.
LO-distriktet ser positivt på byggandet av en Östersjöbana då den skapar möjligheter för tillväxt och dessutom en grön sådan. Vi är nu inne i en kraftig lågkonjunktur och den eskalerar med pandemin, som vi och hela världen befinner oss i. För att möta denna lågkonjunktur är det därför politiskt viktigt med infrastruktursatsningar i vår region, samt Sverige som helhet. Genomför vi dessa satsningar, så möter vi de höga arbetslöshetssiffrorna med en offensiv ekonomisk politik. Sverige, vårt närområde kommer då att vara bättre rustade inför framtiden såväl ekonomiskt, sysselsättningsmässigt, samt för att nå klimatmålen och förhoppningsvis ett jämlikare Sverige. Denna utbyggnad är bra för såväl näringsliv, LO:s medlemmar, som individer och vår region.