Humant papillomvirus (HPV) är ett mycket vanligt virus som finns i över hundra varianter. Några av typerna kan orsaka cellförändringar som kan leda till cancer, framförallt i underlivet. Livmoderhalscancer är också den vanligaste HPV-relaterade cancerformen. Numera finns screeningprogram med gynekologiska cellprovskontroller som gör att sjukvården kan upptäcka förstadier till livmoderhalscancer. Om sådana upptäcks leder det till undersökning och, om nödvändigt, kirurgisk behandling för att förebygga cancerutveckling.
Tretton HPV-typer klassificeras som högriskvirus och kan orsaka olika typer av cancer, till exempel livmoderhalscancer och cancer i vulva, vagina, anus, penis och svalg. Viruset smittar vid alla typer av sex vilket gör att alla kan drabbas, oavsett kön och sexualitet. Ofta vet man inte om att man är smittad vilket ökar smittspridningen. Viruset kan finnas kvar i kroppen i många år.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu vaccination mot humant papillomvirus (HPV) för alla ovaccinerade individer till och med 26 års ålder, oberoende av kön, för att minska risken för HPV-relaterad cancer. Medan många flickor i samma åldersgrupp redan har fått sitt skydd genom nationella vaccinationsprogram, har killar födda 2008 eller tidigare inte erbjudits vaccin.
Vaccination för alla individer till och med 26 års ålder, enligt rekommendation, är det bästa och mest kostnadseffektiva sättet att skydda våra unga mot HPV och de cellförändringar, kondylom och cancer som viruset orsakar. Därför är det av yttersta vikt att Folkhälsomyndighetens officiella rekommendation raskt leder till att nationella insatser kan implementeras så vi når jämlikt skydd mot HPV.
Den ekonomiska bördan för HPV-relaterad cancer är betydande. Enligt Folkhälsomyndigheten skulle inkluderingen av unga män och riskgrupper i HPV-vaccinationsprogrammet vara kostnadseffektiv med tanke på de hälsofördelar som uppnås. Myndigheten betonar också att vaccination av ovaccinerade män som har sex med män (MSM) upp till 26 års ålder är en kostnadsbesparande åtgärd.
Kristdemokraterna vill att Region Kalmar län ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendation. Därför har vi lämnat in en motion där vi föreslår att ett könsneutralt HPV-vaccinationsprogram enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation införs.
Jimmy Loord (KD)
Regionråd