Om Sverige ska bli en fossilfri välfärdsnation, och fortsätta bygga vår välfärd på att industrin förädlar naturresurser, måste vi sänka våra utsläpp till i princip noll och bygga ut elsystemet. Det är en utmaning.
Ett exempel är EU:s vätgasstrategi, där produktionsmålet är 10 miljoner ton grön vätgas 2030. Men hittills finns det bara investeringsbeslut för cirka 300 000 ton.
Samtidigt är det svårt att se en alternativ väg. Om fossilfri vätgas är målet behöver vi satsa. Och det finns risk för ett moment 22. Industrin tvekar att investera av oro för att elen ska bli för dyr och kraftbolagen tvekar av oro för att elpriserna ska bli för låga.
Men vår industri gynnas av höga klimatambitioner och Sverige har bättre förutsättningar än övriga EU:
- Vårt elsystem är nästan helt fossilfritt och fungerar bra.
- Energiforsks prognoser över framtida genomsnittliga elpriser ser hanterbara ut.
- Svensk industri ligger långt fram och investerar för att öka sin fossilfria konkurrenskraft.
Men Sverige kommer påverkas av EU, där väderberoende elproduktion och behovet av vätgas ökar. Den som tror att vi kan bygga oss tillbaka till 1980-talet underskattar det.
Därför behöver vi i Sverige oftare tycka att det är värt att ha elinfrastruktur i vår närhet. Utöver det ser Energiforsk tre nycklar:
1. Industrier i Kalmar län och hela landet behöver ta större ansvar för sin elförsörjning. Näringslivet behöver skaffa sig mer kunskap för ökat samarbete med energibranschen. Ett sådant exempel är Industrikraft, som vill diskutera riskdelning och finansiering.
2. Vi behöver använda vårt befintliga system bättre. Vi i Sverige har inte funderat så mycket på hur och när vi använder el. Det ger höga förbrukningstoppar och ett dyrare elsystem. Energimyndigheten har uppskattat att vi till 2030 kan minska vår förbrukning med nästan 20 procent. Det möjliggör ett billigare elsystem.
3. Politiker i Kalmar län bör driva på för lägre utsläpp. Industrins utveckling bort från fossila bränslen drivs av politiskt satta regelverk. Sverige har bra förutsättningar att bibehålla låga elpriser jämfört med andra länder. Därför innebär ambitiösa klimatmål stärkt konkurrenskraft.
Sverige har ett av världens främsta energisystem. Vi kan göra det hållbart och ännu mer robust och konkurrenskraftigt. Varför vänta?
Markus Wråke, vd Energiforsk