Indragen cancervård hotar akutuppdraget

Indragen vård på Västerviks sjukhus påverkar hela sjukhusets framtid, skriver Göran Nilsson (L).

Indragen vård på Västerviks sjukhus påverkar hela sjukhusets framtid, skriver Göran Nilsson (L).

Foto: Anna Persdotter

Debatt2018-05-12 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Liberalerna i Kalmar läns landsting driver frågan om en nära och patientsäker vård på hälsocentraler och på sjukhusen. Närmast ses nu misslyckandet med en enmansutredning som hotar totalhaverera svensk kirurgisk cancervård. Aningslöst accepterad men Liberalerna i Kalmar län har inte accepterat utan fört debatt och argumentation emot. Både i landstingsstyrelse som i landstingsfullmäktige och vid öppna möten har Liberalerna vägrat acceptera nedskärningarna av cancervården vid länets sjukhus och hårdast drabbade blir invånarna i upptagningsområdet för Västerviks sjukhus.

Liberalerna hävdar vikten av planering , samverkan och tänkande för framtiden. Befolkningen ökar och blir äldre. Vårdköer bygger på sig och antalet vårdplatser minskar. Nu måste sjukhusen utanför storstäderna få möjlighet till resurser, utbyggnad och utbildning. Dåligt underbyggda utredningar har legat till grund för nedskärningarna inom kirurgisk cancervård och nu hotas framtiden för Västerviks sjukhus.

Akutuppdraget är oförändrat men möjligheterna att utföra det begränsas av den rödgröna majoriteten. Allt hänger ihop, säger professionen. Klinikerna emellan såväl som sjukhusen och primärvården i samverkan måste kunna fungera ihop till en patientsäker vård. Där har den rödgröna majoriteten inte förstått att det föreligger samband i arbetet mellan sjukhusens kliniker och primärvården likaväl som att akutverksamheten är beroende av en väl uppbyggd och fungerande planerad dagverksamhet. Där ges den dagliga, grundläggande utbildningen under handledning och det är inte något nytt. En mångårig utbildningstradition som blir mer krävande över tid beroende på utvecklingen inom sjukvården men grunden får man i det vardagliga sjukvårdarbetet.

Man kan misstro andras politiska mål utifrån sin ideologi, men att misstro läkarnas mål syftande till lindring, tröst, bot och bättring för patienterna är mer än skrämmande. Men det får ju stå för dom som inte vill lyssna till larmklockorna från kirurger och gynekologer vid Västerviks sjukhus. S, MP och V prioriterar nedskärningar och besparingar och tror att centraliserad vård ger fördelar lokalt.

Resonemanget går liksom inte ihop. Mindre lokal vård och begränsningar i vårdplatser stärker den lokala vården och bidrar till förbättrad utbildning och bevarar kompetensen för akutuppdraget. Det är den rödgröna majoritetens slutsats av nedskärningar och neddragningar vid Västerviks sjukhus. Sambandet torde vara det omvända. En försämrad tillgänglighet i ett försämrat utbildningsklimat ger en försämrad patientsäkerhet. Men det är svårt att förklara för dom som inte begriper. Eller inte vill förstå.