Hur står det till med din tjänstepension?

Hurra! Idag firar vi Tjänstepensionens dag.

Debatt 27 september 2019 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur står det till med tjänstepensionen? Betalar din arbetsgivare in till den åt dig? Vad är ens tjänstepension?

Vi är många som har dålig koll på vår framtida pension, men vi borde vara mer intresserade. Sett till pensionsprognoserna kommer vi att behöva jobba längre upp i åldrarna och den allmänna pensionen kommer att sjunka. Detta på grund av att vi blir allt äldre och pengarna ska räcka till fler under en längre tid. Därför kommer tjänstepensionen att bli allt viktigare.

Det första du bör kolla är om du jobbar på ett företag som har kollektivavtal. Om svaret är ja vet du att där är reglerat hur mycket pengar som varje månad ska betalas in till din tjänstepension. Grattis!

Om du inte omfattas av ett kollektivavtal kan du behöva ställa några frågor till din arbetsgivare:

Betalar du in till tjänstepensionen?

Ligger inbetalningarna på nivå motsvarande kollektivavtalets?

Hur höga är fondförvaltarnas avgifter?

Eller be din arbetsgivare teckna kollektivavtal. Då kan ni båda vara säkra på att fondavgifterna kommer att vara noll eller åtminstone så låga att de inte äter upp ditt pensionskapital.

Om du omfattas av ett av Unionens kollektivavtal betalar arbetsgivaren förmodligen även in till det vi kallar för flexpension som är en förstärkning av tjänstepensionen och som finns i nästan alla Unionens kollektivavtal.

Precis som du har möjlighet att välja hur din premiepension (en liten del av den allmänna pensionen) ska förvaltas, kan du också göra motsvarande val för dina tjänstepensionspengar.

För var du jobbar, hur mycket du tjänar och vilka val du gör idag påverkar ditt liv som pensionär. Fira Tjänstepensionens dag och ge din framtida pension den uppmärksamhet och omtanke den förtjänar. 

Ämnen du kan följa