Förra året betalade husägaren 1 930 kr för det minsta kärlet och hämtning varannan vecka. I år är det lägsta priset 2 985 kr. Det är en höjning med 55 procent.
Den nya taxan bygger på att husägaren sorterar ut sitt matavfall, men först måste Västerviks Miljö & Energi leverera ett nytt sopkärl. Bolaget har emellertid fått leveransproblem och skyller på pandemin. I mitten av juni skrev bolaget på sin hemsida att ”många kunder” fortfarande väntar på leverans.
För att få en bild av hur våra medlemmar har berörts gick vi i mitten av juli ut med en enkel enkät. Den visar att 49 procent av medlemmarna har beställt nya sopkärl. 57 procent av dessa svarade att de råkat ut för en försening, medan 24 procent fortfarande väntade på ett nytt sopkärl. Vår undersökning visar alltså att bolaget fortfarande hade leveransproblem så sent som i mitten av juli.
Som kund förväntar man sig att få det man betalar för. Det är många branscher som har fått leveransproblem under pandemin. En sådan är resebranschen där reseföretag och flygbolag nu tvingas betala tillbaka till kunderna för att man inte kunna leverera.
Vi förväntar oss att ett sådant synsätt även gäller här. Mot den bakgrunden ställer vi ett antal frågor:
1. Hur många kunder saknar fortfarande sitt nya sopkärl?
2. Hur ska ni kompensera dem som fått en avsevärd kostnadsökning, men fortfarande har samma avfallslösning som tidigare?
3. En medlem som har bestridit kostnaden för ej utförda tjänster har blir avstängd från att använda besökskortet vid återvinningsstationerna. Men den tjänsten ingår i grundavgiften, som medlemmen har betalt. Hur motiverar ni en sådan avvikelse från avfallstaxan?