Hur mycket har S i Västervik tjänat på lotterna?

Det socialdemokratiska Kombi-lotteriet on-line i en mobiltelefon.

Det socialdemokratiska Kombi-lotteriet on-line i en mobiltelefon.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2024-09-21 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I tolv års tid har Socialdemokraterna bedrivit spelverksamhet genom att sälja lotter. För detta har man anlitat telemarketingföretag, där flera av de anställda visar sig ha dömts för kriminell verksamhet. Vinsten från Socialdemokraternas lotteriverksamhet har uppgått till 16 miljoner kronor år 2023. 

Socialdemokraterna har dock inte brytt sig om att ha någon som helst kontroll på sin spelverksamhet. Det har fått till följd att man lurat pensionärer som har hamnat hos kronofogden genom den aggressiva marknadsföringen som de anlitade telemarketingföretagen använt.

Verksamheten har bedrivits från Sveavägen 68, Socialdemokraternas huvudkontor. I styrelsen för bolaget som hanterat Kombilotteriet sitter högt uppsatta Socialdemokrater, som säger sig inte ha haft den blekaste aning om metoderna som har använts. Är det verkligen så, att de inget känt till? Nej, det mesta talar för motsatsen, sedan nu källor inom det egna partiet (bl.a. genom DN:s granskning) uppger att personer i partiledningen känt till att partiets lotter sålts med ”ohållbara” metoder. 

Om man så totalt lyckats blunda för att lotteriverksamheten haft kriminella kopplingar och ofta lurat förvirrade äldre att köpa lotter, så funderar man över vart Socialdemokraternas moral och etiska kompass pekar? Finns den överhuvudtaget? Det verkar inte så. Partiet har uppenbarligen inte varit intresserade av att skydda ens sina egna medlemmar, så att deras personuppgifter inte hamnar hos gängkriminella. Det minsta man kunde vänta sig är att de personer som drabbats av de aggressiva försäljningsmetoderna får sina pengar tillbaka, med en ursäkt från Socialdemokraterna. 

Denna skandal väcker också den bredare frågan om politiska partier alls ska få syssla med spelverksamhet. Det kan starkt ifrågasättas efter denna skandal. 

En lika viktig fråga är hur Socialdemokraterna här i Västerviks kommun ställer sig till skandalen? Det är uppenbart att det är partiets ekonomi som är den helt centrala faktorn bakom hela spelverksamheten. Det ligger därför i kommunmedborgarnas och skattebetalarnas intresse att få reda på hur mycket denna lotteriförsäljning genom åren bidragit till Socialdemokraternas partikassa här i Västerviks kommun? Svar inväntas. 

Dan Larsen (SD), Gruppledare SD Västervik

Börje Nordström (SD), Kommunstyrelsen