Hur mycket av SD:s stöd från regionen går till trollfabrikerna?

Lena Granath (V), Angelica Katsanidou (S) och Karin Helmersson (C) kräver svar från SD efter granskningen av deras trollfabriker.

Lena Granath (V), Angelica Katsanidou (S) och Karin Helmersson (C) kräver svar från SD efter granskningen av deras trollfabriker.

Foto: Marie Kerrolf

Debatt2024-05-19 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu öppnar snart förtidsröstningen (22 maj) inför EU valet som äger rum den 9 juni. Mitt i detta är vi många som under de senaste två veckorna sett TV4:s Kalla faktas avslöjanden kring SD:s trollfabrik. Det handlar om att anställda på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning använder anonyma trollkonton i sociala medier.

Enligt forskare från Totalförsvarets forskningsinstitut påminner SD:s nu avslöjande trollfabrik en hel del om utländska påverkansoperationer. Det är med dolda avsändare som SD:s kommunikationsavdelning piskar upp ett hat genom att sprida vilseledande information och propaganda. Allt för att misstänkliggöra meningsmotståndare och manipulera svenska folket. 

Till sitt försvar tar Jimmie Åkesson till två högerextrema knep som är gamla som gatan. Han beskyller precis alla andra för det som hans partianställda gjort och dessutom hävdar han att det inte finns någon trollfabrik. Går dessa två strategier ihop? Nej inte direkt men det spelar inte någon roll när den enda målsättningen är att rikta fokus åt annat håll. Ett nyktert uppvaknande och en rejäl vårstädning i trollfabriken för att omvända den till en mer demokratiskt fungerande kommunikationsavdelning hade varit önskvärt. Det tycks tyvärr vara för mycket begärt. Det svenska folket och det demokratiska samtalet förtjänar mycket bättre än så. 

Det är dock inte bara trollfabrikens existens som är djupt problematiskt utan också hur den finansieras. Genom att nyttja ett kryphål, som omgående behöver täppas till, slussar SD pengar från de lokala SD-föreningarna till partiets huvudkontor i Stockholm. Det handlar om partistöd som regleras i kommunallagens 29 paragraf. Enligt den får kommuner och regioner ge ekonomiskt bidrag och annat stöd till politiska partier för att stärka deras ställning i den lokala demokratin. Att det ska användas lokalt och inte i den nationella politiken är tydligt. Under 2022 skattade SD sina lokala föreningar med hela 22 356 095 kronor. Det är inga småsummor som går till SD:s huvudkontor och kommunikationsavdelning. 

I vårt Region Kalmar län har SD under de senaste 10 åren tagit emot nästan 12,5 miljoner kronor. Givet avslöjandet kring partiskatten skulle det motsvara över 3 miljoner kronor som gått till SD:s huvudkontor. Vi i SCV-majoriteten kräver svar från Sverigedemokraterna i Region Kalmar län, hur mycket av partistödet från Region Kalmar län går till trollfabrikerna? 

Dessa medel är avsatta för att främja demokratin och det offentliga samtalet, att de nyttjas till precis motsatsen är synnerligen allvarligt. Vi förutsätter att SD i Region Kalmar län, och alla länets kommuner, skyndsamt ser över sin ekonomi och försäkrar sig om att stödet från vår region och länets skattebetalare inte går till trollfabriker och desinformation. Med tanke på de mycket allvarliga avslöjandena som TV4:s Kalla fakta presenterat bör SD omedelbart upphöra med eventuella vidaresändningar av partistöd överhuvudtaget, och i synnerhet när risken är stor att pengarna går till att finansiera trollkonton. 

I ljuset av trollfabrikernas avslöjande kommer vidare utredning behövas för att reda ut om SD haft en roll i exempelvis LVU-kampanjerna mot Sverige. Många är de som fasats av avslöjandena, tyvärr är de som förvånats av dem desto färre. Inte heller kan detta komma som en större överraskning för de Moderater, Kristdemokrater och Liberaler som valt att bilda regeringsunderlag med Sverigedemokraterna. Nu måste Ulf Kristersson som statsminister fortast möjligt svara på om SD:s trollfabrik påverkar EU-valrörelsen och i sådant fall vidta åtgärder. Sedan behöver SD i Kalmar län försäkra sig om att inte partistödet från vårt län gått till trollfabrikerna. Demokratin, vårt län och hela vårt land förtjänar det. 

Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande

Karin Helmersson (C), regionstyrelsens vice ordförande

Lena Granath (V), regionråd