Hur gick det med mjölken och flingorna, Gudrun?

Under de senaste dagarna har vi kunnat läsa rapporter från skolor i hela landet där kökschefer och kockar berättar att barnen äter mer av skolmaten än tidigare.

Att alla familjer skulle kunna sätta fram flingor och mjölk till frukost var ett KD:s vallöften, men debattörerna är tveksamma till om det  löftet kan infrias.

Att alla familjer skulle kunna sätta fram flingor och mjölk till frukost var ett KD:s vallöften, men debattörerna är tveksamma till om det löftet kan infrias.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Debatt2022-12-01 05:41
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En måltidsutvecklare i Södertälje beskriver utvecklingen som ”lavinartad”. I Jönköping har en kostchef noterat att elever och förskolebarn äter avsevärt mer av den frukost och mellanmål som serveras i skolan och förskolan. Särskilt i utsatta områden tycks den här trenden vara än mer påtaglig. 

Den här oroväckande utvecklingen för tankarna till valrörelsen i Kalmar län. Särskilt till riksdagsledamoten Gudrun Brunegård från Kristdemokraterna. I en reklamfilm frågade hon om länsborna ville ”ha ett land där familjerna har råd att köpa mjölk och sätta fram cornflakes till frukosten?”  Om man ville det, ja då skulle man minsann kryssa henne.

Det här rör sig om en reklamfilm som Gudrun Brunegård och Kristdemokraterna enligt Facebook egna statistik spenderat åtminstone 7 000 kronor på att torgföra. Uppenbarligen var det ett budskap som man tyckte var viktigt att få ut. Kristdemokraternas budskap tycks även ha varit framgångsrikt då de med hjälp av Sverigedemokraterna nu befinner sig i regeringsställning. Men i ljuset av de senaste dagarnas rapporter är det nog fler än vi som undrar; hur gick det egentligen med mjölken och cornflakesen Gudrun Brunegård? 

Att lägga en budget i kristider är självklart tufft, men därför måste man också orka göra de prioriteringar som krävs. Vi socialdemokrater vet vilka konsekvenser det blir när man gör som det högerkonservativa gänget (KD, M, L och SD) och prioriterar skattesänkningar för de med de högsta inkomsterna. Att hålla hög svansföring innan valet och tala om sänkta kostnader för vanliga familjer för att sedan sänka skatter för höginkomsttagare handlar inte om något annat än just prioriteringar. Kristdemokraterna och Gudrun Brunegård har efter valet inte prioriterat på samma sätt som innan valet. De stora förlorarna? Väljarna och framför allt de familjer som kämpar för att ”sätta fram mjölk och cornflakes till frukosten”.