Så talar en sann moderat – Inget annat en ett hån

Debatt2024-09-30 16:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Jon Sjölanders debattinlägg i VT 24-09-28 ”Vi sänker inte skatten för att gynna de rika".

Så talar en sann moderat.

"Vi kan inte rå för att fattiga blir fattigare och rikare blir rikare, det är så SYSTEMET fungerar”. Det är sammanfattningen av ditt svar på vårt inlägg ”När högerregeringen styr är det naturligt att de rika får mer”.

Förklara Jon Sjölander, för en pensionär eller en person med sjuk-/aktivitetsersättning, hur deras köpkraft kommer att förbättras med er politik? 150 kronor i månaden för pensionären och 0 kronor i månaden till den med ersättning från Försäkringskassan. Detta är inget annat en ett hån mot de som varit med och byggt upp vårt samhälle under många år, kanske ett helt arbetsliv. Vad ska pensionären spendera sin "löneökning" på för att få "hjulen att snurra" som är finansministerns stående uttryck. Du skriver ”Vi tror på att människor bäst vet hur deras pengar ska användas”. Vilka pengar och vilka människor syftar du på? I alla fall är det inte pensionärerna eller barnfamiljerna som lever på marginalen.

Nu vill ni, tillsammans med övriga borgerliga partier, dessutom höja egenavgiften för mediciner innan man får tillgodoräkna sig kostnaderna upp till högkostnadsskyddet. Detta innebär förmodligen även att högkostnadsskyddet höjs med motsvarande belopp. Men så klart, några måste väl betala skattelättnaderna för de allra rikaste i vårt land? ”Att ta från de fattiga och ge till de rika” det vill säga Robin Hood fast tvärtom!

”Varje extra krona kan göra stor skillnad i vardagen” – jag orkar inte ens kommentera!

Utöver de skattelättnader, som höginkomsttagarna får, tillkommer även slopad skatt på ISK-sparande upp till 150 000 kronor. Ett belopp som man har för avsikt att höja framgent. Detta görs för att motivera till mer sparande, samtidigt som man vill att människor ska konsumera mera. Får inte riktigt ihop den ekvationen? Men det finns säkert något bra formel för det också? För den som får en skattelättnad 4 000 kronor i månaden är det säkert inga problem – konsumera och spara 50/50, bara ett litet tips i fall det skulle bli till ett problem för vederbörande!

För egen del ligger jag vaken på natten och grubblar på vad jag ska göra med mina 150 kronor, ska jag spendera dem och göra mitt bästa för att ”få hjulen att snurra”, eller ska jag spara dem på ett ISK-konto? Fast å andra sidan behöver det nog inte bli något stort bekymmer, det löser sig säkert eftersom hyresvärden redan aviserat höga hyreshöjning inför förhandlingarna 2025. Sänkta räntor innebär lägre boendekostnader för den som äger sin bostad, men den som bor i allmännyttan lär inte märka av detta. 

Barbro Bewernick