Hoppas regeringen menar allvar med löftena

I några år har vi pensionärer nu hört upprepade löften om att den orättfärdiga skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare ska jämnas ut.

Skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare måste jämnas ut för att pensionärerna ska få mer i plånboken, menar skribenterna.

Skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare måste jämnas ut för att pensionärerna ska få mer i plånboken, menar skribenterna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2019-09-28 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inte första gången dessa löften ges. I den senaste valrörelsen överträffade löftena varandra till landets pensionärer. Nu återkommer regeringen med dessa löften och vi hoppas innerligt att man menar allvar. Ja nu gäller ju inte dessa löften alla pensionärer utan enbart de med sämst pensioner. De vackra orden om Sveriges pensionärer som byggt vårt samhälle till en välfärdsstat ska minsann inte behöva leva på undantag utan ska känna att man har en trygghet i sin ekonomi.

Nåväl, nu kommer säkert påslagen för garantipensionärer med skatteutjämningen och några hundralappar inte att medverka till något större uppsving men med en kombination av höjt bostadstillägg kan det möjligen bli något bättre. Det skamliga är bara att hastigheten i dessa beslut går i snigelfart.

Vi hoppas nu att alla dessa fina ord och löften ska bli verklighet och kännas i plånboken för landets pensionärer. Nu är det ju som nämnts ovan inte alla pensionärer som får en rättvis beskattning. Hur lång tid det tar tills den totala utjämningen sker är väl i dag en minst sagt osäker fråga. Löften finns från den nuvarande politiska majoriteten i landet att ta bort den så kallade pensionärsskatten i sin helhet men man avhåller sig från att ge några tidsperspektiv om detta. Det gick snabbt att införa denna orättfärdiga skatteskillnad men det förefaller inte finnas samma snabbhet i besluten när det skall rättas till.

Har då statsmakten lärt sig något av dessa orättfärdiga skatteskillnader? Ja, man hoppas att man i fortsättningen inte ska skilja olika grupper från varandra när det gäller att bidra till landets gemensamma inkomster och utgifter. Även om det är fyra år mellan varje riksdagsval så glömmer vi pensionärer inte denna historiska orättvisa. SPF Seniorerna kommer att fortsätta att peka på denna orättvisa tills den är borttagen i sin helhet.