Höj undersköterskornas löner med en tusenlapp!

Daniel Gynnerfelt (V) vill höja undersköterskornas löner rejält.
Daniel Gynnerfelt (V) vill höja undersköterskornas löner rejält.

Idag har undersköterskorna i Västervik bland de sämsta lönerna i hela landet, i jämförelse med andra undersköterskor. Något som vi i Vänsterpartiet inte kan acceptera.

Debatt 23 maj 2022 05:44
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns många arbetsgrupper som är väl förtjänta av en högre lön, vilka också utför arbeten som är av största vikt för att vi ska kunna ha en fungerande vård, skola och omsorg inom Västerviks kommun. Vi vill höja alla deras löner men vi måste börja någonstans.  

Lönen är inte det enda som är viktigt vid rekrytering av nya undersköterskor. Arbetsmiljö, möjligheter att vidareutbilda sig, arbetstider och annat är självklart också viktigt. Men lönenivån är ändå en indikator på hur arbetsgivaren värdesätter arbetet som utförs. Idag har vi inte bara i Västerviks kommun utan i så gott som hela Sverige brist på undersköterskor, vi måste börja värdesätta dessa personer för det oerhört viktiga jobb de utför.

Självklart måste denna löneökning kunna finansieras men det ser vi inte som några större problem i Västerviks kommun. En kommun som gjorde ett stort ekonomiskt överskott senaste året. Det finns även mycket pengar att spara in genom att avsluta projekten ”södra infarten” och utbyggnaden av flygplatsen. Projekt som kostat miljoner innan de ens har börjat byggas. Sen finns det ju många av kommunens chefer, vd:ar och politiker som tjänar mer än vad de förtjänar (kan någon förtjäna över 100 000 kronor per månad i lön?).


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa