Varje dag jobbar kvinnor gratis efter klockan 16.00. Män får betalt för hela sin arbetsdag (klockan 8–17). Så slår effekten av den strukturella löneskillnaden mot kvinnor.
Löneskillnaden mellan kvinnor och män i Sverige är idag 12,5 procent. Varje månad tjänar kvinnor i genomsnitt 4 200 kronor mindre än män. På ett år blir skillnaden 50 400 kronor. Ojämställdheten följer sedan kvinnor från yrkeslivet till pensionen. Kvinnor har i genomsnitt 30 procent lägre pension än män.
Lön hela dagen är ett samarbete mellan politiska kvinnoförbund, fackförbund och kvinnorörelsens organisationer. Tillsammans arbetar vi för att även kvinnor ska få lön hela dagen. Det har nu gått fem år sedan vi startade rörelsen. Sedan dess har klockslaget flyttats fram från klockan 15.51 till klockan 16.00.
Det är bra och visar att det lönar sig att driva på, men det måste gå snabbare! Med den förändringstakten (1,8 minuter per år) når vi jämställda löner först om 33 år – år 2050. Då har de flesta av dagens yrkesverksamma kvinnor gått i pension.
Ska vi nå ett jämställt samhälle är det dags att öka takten. 16.00-rörelsen har tre krav:
1. Säkerställ en mer jämställd föräldraförsäkring. Med en jämställd föräldraförsäkring kan ansvaret för hem och familj delas lika och löneskillnaderna minska.
2. Ge kvinnor och män samma rätt till heltid och trygga anställningsformer. Det är en förutsättning för kvinnors ekonomiska självständighet och bättre arbetsvillkor i kvinnodominerade branscher.
3. Synliggör och åtgärda strukturella löneskillnader. I yrken och branscher där flest kvinnor jobbar är lönen lägre än i mansdominerade yrken och branscher. Kvinnors arbete måste värderas högre så att löneläget motsvarar yrkets krav, kompetens och ansvar.
Idag är det Internationella kvinnodagen. Klockan 16.00 deltar tusentals människor i manifestationer runt om i landet och i sociala medier. Vårt gemensamma budskap är: ”Efter klockan 16.00 jobbar kvinnor gratis. Varje dag. Dags för lön hela dagen!”. Delta du med!