Höga elpriser har inget med elbrist att göra

Svar på debattartikeln "Miljöpartiet bär skulden för de höga elpriserna" den 22 december.

I stället för att lägga ner kärnkraften, bör vi satsa på utveckla och bygga fjärde generationens kärnkraftverk, menar debattören. På bilden en av de reaktorer på Ringhals kärnkraftverk som redan avvecklats.

I stället för att lägga ner kärnkraften, bör vi satsa på utveckla och bygga fjärde generationens kärnkraftverk, menar debattören. På bilden en av de reaktorer på Ringhals kärnkraftverk som redan avvecklats.

Foto:

Debatt2021-12-23 05:07
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fem moderata politiker lägger i VT skulden för höga elpriser på Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Inlägget visar på stor okunnighet och brist på långsiktigt ansvarstagande. Kärnkraft handlar om det senare. I 100 000 år.  

Vad kan jag om denna fråga? På 1990-talet var jag redaktör för branschtidningen Svensk Kärnkraft. Jag kan mer om kärnkraft och det svenska energisystemet än de fem moderaterna tillsammans.  

Vi tar det från början. 1980 beslutade svenska folket i folkomröstning att inte bygga fler kärnkraftverk och att de befintliga skulle läggas ned när de nått sin tekniska livslängd. Därefter bestämde riksdagen att den sista reaktorn skulle stängas 2010. Allt detta skedde med en borgerlig regering bestående av Moderaterna, Centern och Folkpartiet.

Dagens höga elpriser har inget med svensk elbrist att göra. I grunden handlar det om att Europas elnät byggs ihop. Det är en del av det europeiska projekt som Moderaterna förespråkar, med fri rörlighet för varor och tjänster.  

Under ledning av förbundskansler Angela Merkel håller Tyskland på att lägga ned kärnkraften. Samtidigt har de gjort sig beroende av naturgas från Ryssland. Putin har skruvat åt kranarna vilket leder till absurda priser på el. Inte ens Norge, som ingår i det sammankopplade elnätet, undgår prishöjningar. Ändå har Norge långt mer installerad elproduktion än vad de själva behöver.  

Vilket parti var Angela Merkel till nyligen ledare för? CDU. Vilket är Moderaternas tyska broderparti? CDU.  

Min personliga uppfattning är att vi bör utveckla och bygga fjärde generationens kärnkraftverk, inte minst för att få en rimlig lösning av avfallsfrågan. Men det kräver en långsiktighet som sträcker sig längre än till nästa val, vilket Moderaterna tycks oförmögna till.