Sverige befinner sig ett allt tuffare omvärldsläge – utan ett tillräckligt starkt försvar och utan att vara med i Nato. Det är en dålig kombination.
Försvarsminister Peter Hultqvist säger ofta att vi inte behöver Natomedlemskapet utan att det räcker med det befintliga samarbetet med Nato och EU samt bilaterala samarbeten med Natos största medlemsland USA och med Finland.
Men sanningen är ju den att samarbetet med Finland inte är ett formellt försvarsförbund – och därmed saknas också nödvändiga garantier. Dessutom vet försvarsministern allt för väl att den sammanlagda försvarsförmågan i Sverige och Finland är för liten för att avskräcka ett angrepp. Tror ministern att Finland skulle gå i krig för vår skull om Ryssland skulle ta Gotland och skulle vi gå i krig om Ryssland tog delar av finska Lappland?
Men räcker inte vårt medlemskap i Natos Partnerskap för fred? I detta partnerskap var både Ukraina och Georgien medlemmar vid tiden för de ryska angreppen på de båda länderna. Men Nato hade varken möjlighet eller vilja att hjälpa något av länderna. Partnerskap för fred innebär inga försvarsgarantier. En försäkring, läs medlemskap, löser man innan något händer. Budskapet från USA och andra Natoländer är där tydligt. Hur länge ska regeringen slå dövörat till detta budskap?
Försvarsministern menar att han inte vill bidra till ”tvära kast” i säkerhetspolitiken. Men ett medlemskap i Nato är inget tvärt kast, utan en fullt naturlig utveckling av svensk säkerhetspolitik de senaste tjugofem åren. Vi är med i Partnerskap för fred. Vi är medlemmar i EU och har själva avgivit en solidaritetsförklaring som säger att vi ska hjälpa alla andra EU-länder som blir angripna och att vi förväntar oss samma hjälp från dem, i praktiken från Nato.
Vi har ett värdlandsavtal med Nato. Vi är medlemmar av Natos center mot propaganda, Stratcom. Svenskar soldater har opererat under Natobefäl i krigszoner. Vi är bara en hårsmån, en underskrift, från att vara medlemmar i Nato. Vi vet dessutom att en ansökan från oss skulle välkomnas.
Det är bättre att förbereda sig med sina vänner i god tid än att tvingas improvisera om Sverige hamnar i en kris eller i värsta fall krig.
Frankrikes skäl till att åter fullt ut delta i Natos militära samarbete år 2009 var att man insåg att fred, stabilitet och möjligheterna till krishantering i Europa kräver ett starkt Nato. Sveriges utanförskap bidrar till ökad instabilitet i vår del av världen. Frågan är när den polletten ska ramla ned hos regeringen?
Det är hög tid för ett svenskt Nato-medlemskap.
försvarspolitisk talesperson