Under mer än tre decennier har Riksorganisationen Hela Sverige ska leva delat ut pris till människor som tillsammans gör något extra för sin bygd.
I november utser vi 2024 års nationella vinnare. I år med Gladhammars hembygdsförening som kandidat från Kalmar län. En aktiv förening som med sin kulturhistoriska utgångspunkt har blicken framåt, med en stark ambition att bidra till bygdens hållbara utveckling.
Liknande exempel finns i hela landet. Som i Kronoberg, där Fröseke samhällsförening driver på för stärkt civil beredskap och boendemöjligheter i bygden. Eller Västernorrland, där framtidsgruppen i Styrnäs driver simskola och musikkvällar. Och Norrbotten, där den ekonomiska föreningen Råne Älvdal sedan årtionden utmanar gränserna för vad som är möjligt – inom områden som lokal service och digitalisering.
Det är en mäktig motbild till föreställningen om att det ideella engagemanget flyttat till soffan när våra mobiler erbjuder enklare lösningar. Bredden i samhällsnyttan är slående.
- Det ideella engagemanget bidrar till att fylla det tomrum som uppstår när offentliga aktörer drar sig tillbaka. Ibland genom att protestera och slåss mot kortsiktiga beslut. Ofta genom att bidra med lösningar så att skidbackar och skolor kan drivas vidare på nya sätt.
- Det ideella engagemanget bidrar med lösningar på vår tids utmaningar, och gör nästan existentiella frågor som krig och klimatomställning till något konkret som är möjligt att jobba med på bygdenivå. Visst, här finns nostalgi, men också en hög grad av nytänkande.
- Det ideella engagemanget bidrar med hopp, vilket i sin tur leder till ännu mer handling, nya idéer och en känsla av att allt är möjligt. Och i oroliga tider när vi söker efter mening i globala manifest eller en resa till Zanzibar – så finner vi den plötsligt i en nära gemenskap.
Nu finns en oro för fusk och anti-demokratiska krafter inom vissa delar av föreningslivet. Det driver politiken i en riktning mot fler regler och ökad kontroll, vilket slår hårt mot små föreningar i landsbygder. Och jakten på besparingar drabbar i stor utsträckning mindre orter när anslagen till studieförbunden krymper. I den pågående översynen av landsbygdspolitiken måste det vara en prioriterad uppgift för regeringen att bryta med den utvecklingen.
Parallellt behöver regionen och kommunerna i Kalmar län stå upp för sina delar. Kortsiktiga beslut för att spara pengar kan bli dyra när stöden till föreningslivet tunnas ut. Och våga involvera de ideella krafterna i dialog och medbestämmande! Inte bara i samband med större beslut, utan också över tid.
Om Gladhammars hembygdsförening vinner priset som Årets grupp i Sverige? Det är liksom inte poängen. Det ideella engagemanget gör oss alla till vinnare.