Länets industrier omsätter 82,5 miljarder kronor om året och sysselsätter var tredje anställd inom den privata sektorn. Det gör Kalmar län till industritätast i landet och branschen bidrar till länets tillväxt och skatteintäkter på ett sätt som andra branscher inte kommer i närheten av. Regionen behöver därmed prioritera att skapa bättre förutsättningar för industrin i en allt tuffare global konkurrens.
Temat för ett genomfört uppstartsmöte inför Industriforum var kompetensförsörjning. Ett viktigt område med många olika aktörer och politisk samsyn om behoven av samverkan och samordning. Det var ett hoppingivande avstamp som samlade deltagare från industrin, aktörer som jobbar med industriell utveckling och representanter från kommunerna.
Men det finns saker med regionmajoritetens upplägg kring Industriforum som oroar, och där den politiska samsynen är mindre.
Redan på uppstartsmötet kom kritik mot vilka som tar plats i forumet – fyra representanter från facken mot en representant från industrins arbetsgivarorganisation. Fler företag av kött och blod måste ingå, löd kritiken. Vi moderater håller med. Majoritetens svar om planer på att adjungera in industriföretag vid behov ekar ihåligt. Det blir svårare att bidra konstruktivt eller att framföra kritik utan en fast plats. Det går inte, med den skeva fördelningen av platserna för ögonen, att komma ifrån misstanken att Industriforum är en snabbt hopkokad lösning för att stilla den vid tidpunkten tuffa fackliga kritiken mot den S-ledda regionmajoritetens industripolitik.
Det oroar också att ett uppstartsmöte inte tar upp fler utmaningar. Vi förutsätter att ett industriforum värt namnet också behandlar länets eftersatta infrastruktur och energikrisen som står för dörren. Utan kärnkraftsel och utbyggd infrastruktur – en konsekvens av nuvarande regeringspolitik – blir det nämligen svårt för industrin i Kalmar län att utvecklas.