Samtliga partier i regionfullmäktige är överens om att det krävs investeringar i de regionala järnvägarna. Tillsammans har vi tagit fram ett förslag som går ut på att rusta upp järnvägstrafiken på Stångådalsbanan och Tjustbanan till en modern standard genom att använda smarta lösningar och ny hybridtågsteknik. Målet är en restid på 2,5 timme Kalmar–Linköping och 1,5 timme Västervik–Linköping. Nyligen presenterades en ekonomisk kalkyl för investeringen som ligger på två miljarder kronor. Regionen har även sträckt ut en hand till staten, över de politiska blockgränserna, och erbjudit en gynnsam delfinansiering.
Det förvånar oss att Västerviks-Tidningens ledarsida är så negativ till detta initiativ. Ledarsidan argumenterar mer eller mindre för att länets tågräls borde brytas upp och all trafik stoppas. Den åsikten är märklig med tanke på att få andra kommuner i länet är så pass utsatta och hårt drabbade som Västervik vad gäller bristande kommunikationer. Västerviks kommun är en egen arbetsmarknadsregion och är till stor del beroende av de arbetstillfällen som finns i kommunen. Det innebär att Västervik och dess invånare är mycket sårbara vid lågkonjunkturer. Vad Västerviks kommun behöver mer än något annat är kraftigt förbättrade kommunikationsmöjligheter.
Vårt förslag innebär inte att länet ska sluta argumentera för statliga väginvesteringar i länet. De behövs mer än väl också. Men vi vet att investeringar i förbättrad vägtrafik är betydligt mer kostsamma och tar längre tid att genomföra. Ur detta perspektiv är den här prioriteringen rimlig och fullt genomförbar.
Det finns enligt oss starka skäl som talar för att göra investeringar i länets tågbanor:
1) Restiderna blir kortare och arbetsmarknadsregionerna större vilket gynnar till exempel arbetspendling.
2) Mer gods kan transporteras till och från länet vilket är viktigt för näringslivet och konkurrenskraften.
3) Tågtrafik ger en bättre miljö. Om fler transporter går på järnväg istället för lastbil/buss sparas energi och farliga klimatutsläpp minskas. Den som tar bilen till jobbet släpper ut mer än 45 000 gånger mer koldioxid än den som tar tåget.
4) Att åka tåg är bekvämt och det i särklass säkraste sättet att transportera sig på. För många, till exempel studenter, är bilen heller inget alternativ på grund av ekonomin.
5) Investeringar i länets banor skulle göra det möjligt att starta pendeltågstrafik, vilket vi vet skulle utveckla länets mindre stationssamhällen mycket starkt med till exempel ökad inflyttning.
Vi menar sammantaget att en investering i kollektivtrafiken, som detta förslag handlar om, ger stora samhällsnyttor. Det är hög tid att staten inser detta och snabbt startar upp det här angelägna projektet. Inte minst är det nödvändigt nu i ett läge med osäkerhet i ekonomin och en ökad arbetslöshet i Kalmar län. Hela Kalmar län behöver förbättrade pendlingsmöjligheter – det får vi bäst genom investeringar i regionjärnvägarna!
Angelica Katsanidou (S), Ordförande i regionstyrelsen, Christer Jonsson (C), Vice ordförande i regionstyrelsen, Johanna Wyckman (L), Regionråd, Malin Sjölander (M), Vice ordförande i regionstyrelsen, oppositionsråd, Jimmy Loord (KD), Opositionsråd, Linda Fleetwood (V), Oppositionsråd, Martin Kirchberg (SD), Oppositionsråd