Harald, nu bör du sätta ned foten för ett sommarkort!

Sommarlovskort från KLT.

Sommarlovskort från KLT.

Foto: Marie Kerrolf

Debatt2024-05-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack Harald för att du ser poäng i vår kritik av sommarkortet. Har man en kritik på ett anbud och befinner sig i en förhandling ska man inte bara säga nej. 

Det är visserligen skönt att våra ungdomar kan köra till andra natursköna platser. Men där är inte infrastrukturen som ungdomar efterfrågar. Ungdomar ska kunna nyttja alla de resurser som samhället tillhandahåller. Gå på olika museer, nosa på universitets- och andra utbildningar, avnjuta kulturen och så vidare.

För våra ungdomar är det då logiskt att inte bara ta sig inom länet utan runt om i hela landet. Ett rikstäckande sommarkort, som vi gröna verkar för, ligger inte på kommunens bord. Men till KLT kan vi skicka en tydlig signal: Vi tackar ja – om ni ombesörjer att sommarkortet också gäller i Östergötland till att börja med.

Det är dåligt för ekonomin att betala för något som inte utnyttjas – men heller inte rättvist att vi ska betala samma summa som Kalmar, där det finns andra resemöster. 

Tag krafttag nu! Alla regionpolitiker bör verka för ett bättre anbud från KLT – de kan samarbeta om de vill. Och ett motbud: Ge KLT:s förvaltning en klar signal: Vi är med men vill ha goda villkor!

Jens Jackowski
Viceordförande MP Västervik

Akko Karlsson
Ordförande MP Västervik