Har en femtedel av väljarna slutat tänka?

Skribenten efterlyser en mer human syn på de personer som söker asyl i Sverige, och ifrågasätter SD:s agenda.
Skribenten efterlyser en mer human syn på de personer som söker asyl i Sverige, och ifrågasätter SD:s agenda.

På söndag är det val i Sverige.En stor dag, då vi får utnyttja demokratins absoluta mening – att fritt få välja vilka som ska styra vårt land de kommande åren.

Debatt 8 september 2022 15:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men Sveriges regering kan efter valet ledas av en partiledare som tillhör ett, enligt mig, främlingsfientligt parti. Det partiet ligger i de senaste opinionsmätningarna på 22 procent och är därmed det näst största partiet i Sverige. Det innebär att i stort sett en av fem personer man möter kommer att rösta på Sverigedemokraterna. 

Vad är det då man röstar på? Jo att Sverige bara ska ta emot så många flyktingar som EU:s miniminivå tillåter. Att många flyktingar som söker sig hit för att få skydd från krig och förföljelse inte längre ska få en fristad i Sverige. Ännu en gång visar SD att de bara har en viktig punkt på sin agenda: Att stoppa invandringen till Sverige, samt att begränsa hur många uppehållstillstånd som beviljas. Övriga politiska frågor verkar vara av underordnad betydelse.  

Den 31 augusti i år kom det en rapport från SD med rubriken ”Lägst invandring i Europa”. Den innehåller en lista med 30 punkter på vad man anser behöver göras för att begränsa invandringen till EU:s miniminivå. Rapporten går att läsa på partiets hemsida. I punkt nr 2 står följande: ”Det måste bli möjligt att vägra ge asyl till den som själv skapat sina asylskäl”. Här menar SD alltså att den som åberopar sexuell läggning eller har konverterat till kristendomen inte ska kunna få asyl i Sverige. Ett flertal av de övriga punkterna i rapporten skulle för övrigt göra det helt omöjligt att söka asyl i Sverige.

Därför ställer jag frågan: Har var femte röstberättigad i det här landet slutat att tänka efter före valet?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa