Hälsovård avlastar sjukvården

Debatt2016-08-15 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sjukdomar som upptäcks och behandlas i ett tidigt skede får ofta ett skonsammare förlopp och kräver mindre insatser jämfört med om patienten gått länge med sina besvär. Många sjukdomar kan helt förebyggas. Det finns stora vinster, samhällsekonomiskt och i form av minskat mänskligt lidande, med olika former av förebyggande insatser inom vården. Landstinget behöver arbeta mer med att förbättra folkhälsan i länet för att klara av vårdbehovet hos en ökande och åldrande befolkning.

Alliansen vill till exempel att landstinget ska erbjuda hälsosamtal till alla medborgare i specifika åldersgrupper. Erfarenheter från andra län visar på positiva resultat. Vi vill också att landstinget ska samverka mer med kommunerna för att grundlägga goda levnadsvanor hos barn och unga, och för att personer över 75 år ska få förebyggande hembesök för att identifiera olycksfallsrisker och andra hälsorisker.

För att nämna några exempel. Vårt budgetförslag i höst kommer att ha ett långsiktigt och brett perspektiv på folkhälsoarbetet i länet. Det är något som i mångt och mycket saknas hos den rödgröna landstingsmajoriteten.

De lägger ner föräldrautbildningar i södra länsdelen och drar in stödet till folkhälsosamordnarna. Säger nej till vårt förslag om gratis mammografi ena året. Men framhåller det som sitt eget förslag nästa år och genomför det. Fast först efter att deras egen regering skjutit till pengar. Gör magra budgetriktlinjer och tunna budgetar som lämnar ansvariga medarbetare i sticket. Kortare sagt: Tar inte sitt politiska ansvar för folkhälsan i länet.

Det här är mycket allvarligt. Landstingets ekonomiska situation må vara kärv men om sjukvården ska klara sitt uppdrag måste landstinget satsa mer resurser på förebyggande åtgärder för förbättrad folkhälsa. Både på bredden och riktade till särskilda grupper. Annars har vi en kostnadsexplosion och en sjukvårdskris på halsen i framtiden.

Läs mer om