Gud glöms bort i valet

Kors. Gud och Jesus spelar ingen roll för Socialdemokraterna i kyrkovalet.

Kors. Gud och Jesus spelar ingen roll för Socialdemokraterna i kyrkovalet.

Foto: Andres Kudacki

Debatt2017-04-27 05:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gud och Jesus utestängda från kyrkovalet.

Jo, ni läser rätt. Gud och Jesus, Svenska kyrkans ledstjärnor, den kristna trons centralgestalter finns inte alls med i Socialdemokraternas kyrkovalsprogram för den kommande mandatperioden 2018–2021. Därmed fortsätter partiet den inslagna vägen från förra valet, då programmet också saknade Gud och Jesus.

Kritiken mot utelämnandet var stark från såväl andra nomineringsgrupper i kyrkomötet som från enskilda kyrkoföreträdare. Men redan då viftade dåvarande gruppmötesordföranden och nuvarande skolborgarrådet i Stockholms stad, Olle Burell, bort invändningarna.

Burell tillhör också dem som öppet applåderade S-kongressens beslut några dagar innan påsken inföll att förbjuda alla konfessionella inslag i skolorna, vilket drabbar friskolor på kristen grund.

Hans partivän, förre LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, sitter sedan drygt tre år tillbaka på den tyngsta av de förtroendevaldas poster i kyrkomötet – förste vice ordförandeposten under ärkebiskopen, som är självskriven ordförande – men har valt en låg profil och inte kommenterar uteslutningen av dem som över två miljarder kristna i världen tillber.

Däremot försöker sig en tredje kristen socialdemokrat, Lennart Hallengren – ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet i Skåne och Blekinge – ge en minst sagt märklig förklaring, då han med tillkämpade åthävor försöker ”skilja mellan kyrka och nomineringsgrupp” (Kyrkans Tidning, också nr 15-16). Han förklarar att det finns ”olika tolkningar vad kyrkans tro och budskap innebär i ord och handling”.

Men finns det verkligen skiljaktiga meningar om att den kristne tillber Gud och Jesus, frågar sig nog många vid läsningen av Hallengrens artikel.

Hans förbundsordförande för Tro och solidaritet, den kände statsvetaren Ulf Bjereld, vill däremot inte förbjuda skolor med konfessionell inriktning: ”De som tror att man löser segregationen genom att förbjuda religiösa friskolor lurar sig själva” (Världen idag 12/4).

Och vad säger många kristna kyrkoväljare om dels friskolebeslutet vid S-kongressen, dels det faktum att deras parti inför valet i höst har kört Gud och Jesus på porten?

Att uteslutningen av Gud och Jesus är känslig kan man förmoda av Wanja Lundby-Wedins tystnad. Desto större anledning för kyrkans andra nomineringsgrupper att inte låta den falla i tystnad.