Gratis är värdelöst om personalen saknas

Sjukvården i Region Kalmar län får återkommande goda betyg i olika nationella mätningar, något som aldrig hade varit möjligt utan de insatser som görs av regionens medarbetare varje dag. Det går inte att bedriva sjukvård utan sjukvårdspersonal.

Debatt 22 augusti 2022 05:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av politikens huvuduppgifter måste därför vara att säkerställa att regionen kan attrahera och inte minst behålla sina medarbetare. I huvudsak kräver det två saker: en ledning som lyssnar på medarbetarnas behov samt resurser i form av marknadsmässiga löner.

Det är ingen hemlighet att regionen har svårt att rekrytera medarbetare till olika verksamheter, inte minst på Västerviks sjukhus. När man frågar varför medarbetare lämnar regionen är lönen en faktor som ofta återkommer. Samtidigt svarar många att de kan tänka sig att komma tillbaka och arbeta i regionen.

För en ledning som lyssnar finns därmed en logisk lösning: lönesatsningar, särskilt inom svårrekryterade yrkesområden. Extra viktigt är det att belöna yrkeserfarenhet eftersom dessa medarbetare ofta tar extra ansvar för utveckling, utbildning och ledning av verksamheten. Det kräver resurser vilket i sin tur kräver politiska prioriteringar. Tyvärr är det lite si och så med den saken i vår region. I den här valrörelsen har vi bland annat sett att Socialdemokraterna vill satsa på "gratis" sjukvård för alla över 65 år samt "gratis" arbetsskor till medarbetare.  

Men "gratis" sjukvård är inte värt något om det inte längre finns någon läkare eller sjuksköterska att träffa. Det hjälper inte heller med "gratis" arbetsskor om det inte finns någon på avdelningen som kan fylla skorna.

Liberalerna prioriterar istället lönesatsningar för sjukvårdens medarbetare. Vi har visat det under mandatperioden. Innan vi ingick i majoriteten låg Region Kalmar län på plats 20 av 21 regioner i lönestatistiken. Nu har vi klättrat till plats 11. För oss i Liberalerna går konkurrenskraftig lön till medarbetarna – speciellt till särskilt yrkeserfarna samt för arbete utanför kontorstid – före gratis arbetsskor.

Göran Nilsson (L), Evalill Nilsson (L)
Kandidater till Regionfullmäktige


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa