Gotland är ingen ö i Stockholms skärgård

Någon gång i slutet av 1990-talet och början på 2000-talet satt jag med i Gotlands dåvarande kommunstyrelse och kommunfullmäktige.

Visby hamn. Ett sommarparadis för stockholmare, eller en ort med många gemensamma kopplingar till Kalmar län?

Visby hamn. Ett sommarparadis för stockholmare, eller en ort med många gemensamma kopplingar till Kalmar län?

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-02-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en motion föreslog jag ett närmande till Mälardalsområdet eventuellt att Gotlands kommun skulle söka medlemskap i Mälardalsrådet. Min motion blev rejält nedsablad! Gotland kommer aldrig att bli en skärgårdsö i Stockholms skärgård fick jag veta. Vad är Gotland idag?

Vi flyttade i vart fall till Västervik. Köpte en bostadsrätt på Tändsticksbryggan där vi bodde i tio år och trivdes med vårt boende och Västerviks kommun. Barnen ansåg att vi borde flytta närmare dem till exempel till Strängnäs kommun. Vilket vi gjorde med stor tvekan.

Nu har vi bott i Strängnäs i snart tio år. Vi blir varje dag påminda om att Gotland tillhör Stockholmsområdet (via Östnytt) det vill säga en ö i Stockholms skärgård. 

Det tidigare kommunalrådet i Västervik ville att Gotland skulle närma sig Västervik. Han lyckades ordna sommarturer mellan Gotland och Västervik. Efter det att vi bott både i Västervik och i Stockholmsområdet inser vi att det mest naturliga att söka närmare kontakt med just är Västervik. Gotland har mer gemensamt med Västerviksområdet och Kalmar län och Öland. Öland, Gotland två liknande öar och Kalmar län skulle vara ett mer naturligt samarbete. 

Frågan är vilken som är den mest naturliga gemenskapen. Gotland som en skärgårdsö för stockholmare att turista på eller den mer naturliga gemenskapen mellan två öar och en region som vet att värdesätta våra gemensamma intressen och resurser. 

Idag vet jag men när jag skrev min motion visste jag inte helheten. Stockholm kan aldrig göra Gotland starkt, möjligen med den så kallade Stockholmsveckan, tror man.