Gör inte samma misstag med Uknadalen!

För några år sedan skrev jag i VT att Västerviks kommun riskerade att bli en avstjälpningsplats för vindindustrin.

"Vindkraftsindustrin som nu planeras i Uknadalen visar med all önskvärd tydlighet denna totala brist på förståelse för och insikt och kunskap om dalens unika natur och de vackra vyerna som är kända långt utanför kommunens gränser", skriver debattören.

"Vindkraftsindustrin som nu planeras i Uknadalen visar med all önskvärd tydlighet denna totala brist på förståelse för och insikt och kunskap om dalens unika natur och de vackra vyerna som är kända långt utanför kommunens gränser", skriver debattören.

Foto: Martina Gradian

Debatt2022-12-09 05:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Antalet vindkraftverk i våra grannkommuner är: Valdemarsvik 0, Åtvidaberg 0, Kinda 0, Vimmerby 0 och Oskarshamn 0. I Västerviks kommun kan det bli 41 kraftverk, om kommunen förlorar rättsprocessen om Tribbhult.

Det är tydligt att vindkraftsindustrin uppfattat kommunen som villig att upplåta sina naturresurser, där råvaran är mark och vind. Detta liknar hur kolonialmakterna i Europa exploaterade kolonier i Afrika och Asien och gjorde stora förtjänster på att plundra dem på deras naturrikedomar. 

Från när och fjärran kommer nu exploatörer för att delta i huggsexan om Västerviks landsbygd. Statkraft i Tribbhult, Vattenfall i Blackstad-Odensvi, Tekniska verken i Ankarsrum och nu senast Fred Olsen Renewables i Uknadalen. 

På sina kontor sitter nu vindkraftsexploatörerna med kartan framför sig och letar lämpliga områden för sin industri.  På Berlinkonferensen 1884 satt Europas stormakter och styckade Afrika med linjalräta gränser. Någon kunskap om lokala förhållanden hade de definitivt inte.

Vindkraftsindustrin som nu planeras i Uknadalen visar med all önskvärd tydlighet denna totala brist på förståelse för och insikt och kunskap om dalens unika natur och de vackra vyerna som är kända långt utanför kommunens gränser.  Tänk er att från Ukna gamla kyrka eller Kolsebro rikta blickarna upp över dalen och mötas av 270 meter höga industrikonstruktioner – hemska tanke!. Finns det någon del av kommunen som måste fredas från denna exploatering är det Uknadalen.

När politikerna i kommunen sent omsider insåg att man varit naiva och tillstyrkt den ena vindkraftsindustrin efter den andra (Blekhem, Lervik, Lebo, Tribbhult), utan att bry sig om den oro och förtvivlan det förorsakat hos drabbade människor och den naturförstörelse det innebär, lade kommunen in sitt veto mot Tribbhult. Går det riktigt illa kan det visa sig att det var för sent och då har man lagt en våt filt över stora delar av södra kommunen. Vem vill bo här då?

En vädjan till politikerna är nu att inte göra om samma misstag när det gäller Uknadalen. Klargör för exploatören att dalen inte är lämplig för vindkraftsindustri och att kommunen kommer att utnyttja sitt veto om en ansökan lämnas in. Detta måste göras omedelbart och inte i väntan på att en vindkraftsplan hinner bli klar! Det argument som Statkraft använt i Tribbhult, att man lagt ner så mycket pengar blir då avväpnat.