Goda skäl att avvisa industriell vindkraft nu

Tack, alla ni politiker som inte personligen påverkas men som har lyssnat på invånarna och tagit till er fakta från verkligheten och skapat er en egen uppfattning. Tack!

Debatt 28 december 2022 05:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om du skulle tvivla någon gång för att pressen från omgivningen blir för stor så gör dig en tjänst och åk och besök närboende i Mönsterås och lyssna på deras upplevelser. Har du hörapparater så kommer du känna ett obehagligt ljud när du är där. 

Fortsätt stå stadigt i din åsikt att inte belasta bygden med industriell vindkraft!  Stå stadigt – du har tänkt – du har rätt!

Det är bra att politiken ger företagandet bra förutsättningar. Men styr inte för mycket! Kräv ett genomtänkt koncept från A till Z och oberoende granskning på när verksamheten kan stå på egna fötter och leverera nytta till kommunen.

Industriell vindkraft är ett exempel på ovan där det har gått fel. Erkänn det här och nu! 

Det blir inte bättre om majoriteten blundar och hoppas att det ordnar sig. Vakna nu! Det kommer inte att ordna sig och det kommer att kosta invånarna enormt mycket i förstörd livsmiljö för djur och människor, negativ påverkan på hälsan samt förlorade fastighetsvärden och i värsta fall att få sitta med ohälsa i ett osäljbart hus.

Tänk att vi invånare ska behöva känna oss skyldiga för att elen inte räcker...för att vi inte tillåter industriell vindkraft!

Bara ett exempel på varför ingen invånare behöver känna sig tvungen att godkänna industriell vindkraft: Sveriges Radio upplyste om att amerikanska IT-jättar får elrabatt för energislukande serverhallar.

Sveriges datorhallar förväntas i år förbruka cirka tre TWh el, enligt studien Datacenter i Sverige. Det motsvarar ungefär hela Uppsala läns förbrukning, enligt Lars Nordström, professor vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH).

Företagen betalar 0,6 öre i skatt per kWh istället för 36 öre som hushållen, hittills i år har dataföretagen fått 420 miljoner kronor i rabatt enligt Skatteverkets uppgifter.

Vi får rätta munnen efter matsäcken ett tag och sedan med fossilfri hållbar energiförsörjning gasa med eftertanke.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa