“En ny lag har införts på skolan, inga ledigheter kommer att ges för enskilda angelägenheter, bland annat semesterresor under terminerna.”
Detta var en av de första sakerna som jag och ettorna fick höra i stora aulan på Västerviks gymnasium. Diskussioner kring detta har pågått både i korridorerna mellan ungdomar men även hemma med föräldrarna. Elever sjukanmäler sig istället för att ens fråga rektorn om ledighet eftersom att svaret alltid är densamma, “Nej”.
Enligt Skolverket ska rektorn besluta om enskild angelägenhet. Vad som utgör en enskild angelägenhet anges inte i skolverkets bestämmelser. I förarbetena ges dock som exempel att det skulle kunna vara vissa resor, familjehögtider eller religiösa högtider. Detta skriver Skolverket på sin hemsida.
Ledighet för teorilektioner, uppskrivning och uppkörning för körkort är den enda ledigheten som jag tydligt vet att elever kan ledigt för. Att detta är den enda ledigheten kan jag inte förstå eftersom att “skolans mål är att varje elev tar ett personligt ansvar för sina studier och sin arbetsmiljö, successivt utövar ett allt större inflytande över sin utbildning och det inre arbetet i skolan, och har kunskap om demokratins principer och utvecklar sin förmåga att arbeta i demokratiska former. ” som det står i läroplanen.
Förutom det så finns det oftast endast positivt att resa utanför Sverige. Man lär sig nya kulturer, utvecklar sin språkliga förmåga, får nya kunskaper och synsätt för hur världen är. I skolan så lär vi oss bland annat hur omvärlden ser ut men att se det med egna ögon ger mer kunskap än att kolla på det genom böcker eller internet.
Argumentet som finns mot detta är att elever hamnar efter på grund av frånvaron. Detta är i och för sig förståeligt. Däremot ska rektorn inte utesluta ledighet. Enligt Skolverket ska beslutet om ledighet fattas av rektorn utifrån omständigheter som: frånvarons längd, elevens situation, möjligheterna att på olika sätt kompensera den förlorade undervisningen samt hur angelägen ledigheten är för eleven.
Ett annat argument som jag ställs inför är att vi elever har lov att åka iväg på. Men många av oss har sommarjobb eller dålig ekonomi och därför har inte alla tid eller råd med att åka utomlands under loven. Dessutom är resorna dyrare under loven. Utlandsresor ska inte vara en klassfråga, alla ska kunna ha råd med att åka utomlands och ta del av andra kulturer.
Därför tycker jag att elever ska ha rätt till ledighet för semesterresor och att rektorn ska se till omständigheterna för att sedan fatta ett beslut kring detta. Nuvarande regelverk strider, enligt mig, mot Skolverkets principer om ledighet, rimmar illa med att gymnasiet är en frivillig skolform och bidrar till socioekonomiska orättvisor bland eleverna.