Frågan om orosanmälningar kvarstår

Öppet brev till barn- och utbildningsnämndens ordförande Marcus Fridlund (S).

Anne-Marie Norman (SD) är inte nöjd med svaret hon frick från barn- och utbildningsnämndens ordförande Marcus Fridlund (S) angående orosanmälningar i skolan.

Anne-Marie Norman (SD) är inte nöjd med svaret hon frick från barn- och utbildningsnämndens ordförande Marcus Fridlund (S) angående orosanmälningar i skolan.

Foto: Montage

Debatt2022-05-30 06:26
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av Fridlunds svar på min interpellation (fråga med debatt) i kommunfullmäktige den 23 maj vill jag med detta brev belysa och förhoppningsvis öppna dörren till insikt om maktfullkomligheten hos de styrande Socialdemokraterna i Västerviks kommun. I detta fall socialdemokraten Fridlund, som med sin arrogans och nonchalans ignorerar mej som frågeställare i en debatt där jag som ledamot för skolan har ett ansvar. Därmed ignorerar Fridlund även de kommunmedborgare som jag företräder.

Min fråga till Fridlund löd: Varför begär du som ordförande i barn- och utbildningsnämnden inte återrapportering av orosanmälningar? I revisionsrapporten från mars 2022 kan vi i nämnden läsa: "Säkerställ att barn och utbildningsnämnden får en uppföljning/återrapportering av de orosanmälningar som kommer från skolan". Vidare står det i rapporten: "Nämnden (politikerna) följer inte upp statistik avseende orosanmälningar".

Jag skickar mina frågor till Fridlund med anledning av ovanstående den 13 maj, vilket betyder att Fridlund har tio dagar på sig att tänka ut sitt inlägg i kommande debatt i kommunfullmäktige den 23 maj. Jag som frågeställare ska få veta vilket svar Fridlund tänker anföra under debatten. Det ska enligt praxis vara frågeställaren tillhanda senast tre dagar före debattdagen, för att jag ska kunna bemöta inlägget från Fridlund.

Fridlunds fulspel tar nu sin början: Först klockan 07:46 samma morgon som debatten ska vara skickar Fridlund sitt inlägg till mej, trots att det är daterat redan 20 maj. Kommunfullmäktige börjar 10:00. Motparten har alltså inte en chans att förbereda debatten eller kolla de fakta som Fridlund anför, och därmed bemöta debattinlägget. Fridlund hänvisar till ett beslut från 2019 om orosanmälningar gällande placerade barn, ett beslut som jag då deltagit i. Men nu har det gått tre år sedan 2019 och det jag frågar om är en rapport från mars 2022.

Så min fråga till Fridlund kvarstår, därav detta brev. Kommer vi att få en återrapportering av orosanmälningar i framtiden som revisionsrapporten efterfrågar tillsammans med undertecknad eller ska det fortsättningsvis stanna på tjänstemannanivå?