Fortsätt satsa på hälsocentralerna!

Nu finns äntligen en hälsocentral i Överum igen, något som Liberalerna under lång tid arbetat för.

Överums hälsocentral bedriver vård igen, på tiden menar skribenten.

Överums hälsocentral bedriver vård igen, på tiden menar skribenten.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Debatt2022-03-12 05:28
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under åren i opposition var det svårt att få genomslag för våra förslag. Men sedan 2018 sitter vi i majoritet och under de här åren har hälsocentralerna fått stora ekonomiska tillskott. Alla hälsocentraler ingår i ett vårdval. Sedan 2018 har vi tillfört 288 miljoner kronor till vårdvalet, vilket motsvarar en resursökning på 38 procent.

Det har gett effekt då flera nya läkarmottagningar öppnat i länet, nu senast i Överum. Fler patienter har också fått en fast läkarkontakt på sin hälsocentral. Många pratar om Nära vård som en målbild utan att gå närmare in på vad detta kräver i resurser. Fler mottagningar med fast läkarkontakt är grunden för en verksamhet där sjukvården känner sina patienter och där patienterna känner trygghet i att sjukvården finns nära till hands.  

Vi har kommit en bit på vägen, men mycket arbete återstår. Det finns fortfarande hälsocentraler som kämpar med bemanning och det finns alltjämt invånare som saknar fast läkarkontakt. Regionen behöver fortsätta resursförstärka hälsocentralerna. Under den här mandatperioden har vi visat att det går.