Förstärk Sveriges försvar

Sveriges sammantagna försvarsförmåga måste stärkas. Det sker också när försvarsbeslutet nu genomförs från och med 1 januari i år.

Militär. Svenska soldater i ett pansarförband.

Militär. Svenska soldater i ett pansarförband.

Foto: Sören Andersson/TT

Debatt2016-12-21 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna medverkade till att försvaret fick ett nästan dubbelt så stort resurstillskott jämfört med vad regeringen först föreslog. Försvarsmakten pekar dock i sin perspektivstudie på att säkerhetsläget i Östersjöområdet fortsätter att försämras kommande år. Ett närområde där konflikt har blivit vardag och nya kärnvapen placeras ut kräver svenska motåtgärder.

Försvarsmakten lyfter fyra centrala saker som påverkar utvecklingen i Östersjöregionen framöver. Ryssland fortsätter att stärka sin militära förmåga, Östersjöområdet kommer att vara i fokus för utplacering av nya tekniska system för långdistansbekämpning, Sverige kommer oundvikligen att påverkas vid en eventuell konflikt i närområdet samt att hybridkrigföringen med användandet av både militära och civila verktyg kommer att öka.

Allt detta understryker hur viktigt det är att Sverige fortsätter att utveckla förmågor som gör att vårt samhälle kan stå emot allt från traditionella militära angrepp och cyberattacker till psykologisk krigföring och ekonomiska påtryckningar. Arbetet med att höja försvarsförmågan och bygga upp totalförsvaret måste börja omgående. Moderaterna lyfte redan för ett år sedan att Försvarsberedningen måste ges ett nytt uppdrag för att förbereda nästa försvarsbeslut. Tyvärr har regeringen varit senfärdig och beredningen är ännu inte tillsatt.

Frågan om ett svenskt Natomedlemskap är mer aktuell än någonsin i takt med att omvärldsläget försämras. Sverige kan, som Försvarsmakten skriver, inte hoppas på att stå utanför en eventuell konflikt i närområdet. Vi behöver därför skapa säkerhet tillsammans med andra. Att som regeringen hoppas på bilaterlata avtal utan försvarsgarantier kommer inte att lösa Sveriges säkerhetsproblem.

Sverige ska heller inte medverka till att göra Europa och Sverige mer osäkert genom att låta de ryska gasledningarna Nord Stream 2 få byggas. Gasledningarna skulle göra Europa än mer beroende av rysk gas och därmed öppna för ryska politiska påtryckningar mot ett EU som redan är satt under tryck av flyktingkris, terrorhot och säkerhetspolitisk oro. Sverige måste ta ledartröjan och agera för att stoppa Nord Stream 2 både genom åtgärder i Sverige och på EU-nivå.

Nu är inte tid för att vara senfärdig. Vi har heller inte råd att låsa oss vid gårdagens lösningar. Sveriges försvar ska stärkas och det som beslutats ska levereras samtidigt som vi tar oss an framtidens utmaningar.