"Försöker hitta lösningar"

AF. Myndigheten svarar på kritiken mot arbetet för personer med funktionshinder.

AF. Myndigheten svarar på kritiken mot arbetet för personer med funktionshinder.

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Debatt2017-03-04 05:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Insändaren Jag vill inte ha pension den 22 februari beskriver Arbetsförmedlingens bemötande i samband med jobbsök. ”Att jag har Aspergers syndrom innebär att jag är normal- eller högbegåvad. På Arbetsförmedlingen finns inte tillräckligt med kunskap om detta och andra funktionshinder.”

Inledningsvis beklagar jag att insändaren har upplevt att vi på Arbetsförmedlingen saknar kunskaper. Jag kan inte kommentera ett enskilt fall men vill gärna passa på och berätta hur vi jobbar och vilka resurser vi har.

På Arbetsförmedlingen möter vi många arbetssökande med olika funktionsnedsättningar som medför nedsatt arbetsförmåga. Vi har särskilt utbildade arbetsförmedlare och specialister i form av arbetspsykologer, arbetsterapeuter och socialkonsulenter som arbetar med arbetslivsinriktad rehabilitering.

Deras uppdrag innebär att se individens möjligheter och begränsningar i förhållande till arbete inom olika arbetsuppgifter och arbetsmiljöer. När förutsättningarna för arbete är klargjord försöker vi tillsammans med den arbetssökande att hitta en arbetsgivare där såväl förmåga som kompetens tas tillvara.

I många fall kan anställning komma till stånd med hjälp av Arbetsförmedlingens insatser. Vi kan till exempel bekosta arbetshjälpmedel, personligt biträde eller bevilja lönebidrag som syftar till att kompensera arbetsgivaren för de anpassningar som behövs. I Västerviks kommun är det för tillfället drygt 280 personer som har anställning med anpassade arbetsuppgifter och som kompenseras med lönebidrag.

Men det är inte alltid vi lyckas hitta passande jobb och en arbetsgivare som är beredd att erbjuda anställning. Kraven på arbetsmarknaden har på senare år förändrats och ökat vilket gör att personer med en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga kan ha svårt att finna sin plats.

I dessa fall, och om individen önskar, initierar vi ett samarbete med Försäkringskassan, sjukvården och kommunen. Syftet med detta är att se om individen med stöd av dessa aktörer kan öka sin arbetsförmåga och därmed förutsättningar att få arbete.

Avslutningsvis håller jag med insändaren om att många arbetsgivare saknar tillräckliga kunskaper om funktionsnedsättningar och det stöd som erbjuds i samband med anställning. Vi på Arbetsförmedlingen informerar löpande rekryterande arbetsgivare om dessa möjligheter och vi lyfter alltid individens kompetenser och resurser framför funktionsnedsättningen.