Cancer är en sjukdom som berör oss alla. Majoriteten av alla svenskar har antingen drabbats av cancer, kommer att drabbas eller har någon närstående som drabbats. Regeringen har tidigare beslutat om att dubbla satsningen på cancer och avsätter en miljard kronor till cancervården 2025. Man har även beslutat att det ska tas fram en uppdaterad cancerstrategi. Regeringens utredare lämnade nyligen sitt förslag till uppdaterad cancerstrategi. Den har ett tydligt patient-, jämlikhets- och verksamhetsperspektiv och beaktar alla åldrar, jämställdhetsperspektivet och vikten av förebyggande arbete samt hela sjukdomskedjan, inklusive rehabilitering.
Förslaget utgår från tre övergripande mål:
1. Minskad risk att utveckla cancer och att fler diagnostiseras tidigt
2. Ökad canceröverlevnad
3. Bästa möjliga livskvalitet under och efter cancersjukdom.
Några av förslagen handlar om förebyggande insatser med stor förmåga att förhindra cancer. För barn och unga är det bland annat tobaksfri skoltid, skolfrukt, reglering av marknadsföring och HPV-vaccination. För befolkningen i stort rör några av förslagen tobaksexponering, alkoholpolitik, fysisk aktivitet och UV-strålning.
Den nuvarande cancerstrategin togs fram 2009 under Göran Hägglunds tid som socialminister och har sedan dess varit betydelsefull för den positiva utvecklingen inom svensk cancervård. Det har resulterat i en utav den lägsta dödligheten i EU. Samtidigt betyder utvecklingen och de medicinska framstegen att vården nu står inför komplexa utmaningar. Därför behövs det nu en uppdaterad strategi, anpassad till dagens läge.
Utredaren konstaterar att bland annat att cancer ökar hos både unga och äldre samt att patienterna upplever att behoven av rehabilitering inte alltid tillfredsställts. Cancervården uppvisar skillnader, i landet och mellan befolkningsgrupper. Den palliativa vården är avgörande, men samtidig varierande och delvis bristande.
Det konstateras också att folkhälsan är god, men ojämnt fördelad. Strategin ska bidra till en bättre folkhälsa och att minska klyftorna mellan olika grupper. Eftersom ett av tre cancerfall kan kopplas till påverkbara riskfaktorer ser utredaren stora möjligheter att minska cancerrisken genom hälsofrämjande och förebyggande insatser.
Cancerscreening har stor betydelse för att kunna hitta cancer eller förstadier till cancer tidigt. Det bidrar till att öka överlevnaden och höja livskvaliteten. Cancerscreeningen har utvecklats med ett nytt program för tarmcancerscreening och med införandet av HPV-test vid livmoderhalscancerscreening. Högt och jämlikt deltagande krävs för att tillvarata hela screeningens potential.
Personcentrering är en ledstjärna i cancervården. Samordningen av sjukvården behöver ske utifrån patientens behov, med fokus på tillgänglighet och förutsägbarhet. Patienten ska erbjudas delaktighet i sin vård utifrån sina förutsättningar och önskemål. Detta skapar ökad trygghet, följsamhet till rekommendationer och stärkta förutsättningar för egenvård. Närståendeperspektivet behöver också stärkas.
Sverige är i dag ett ledande land inom cancervård. Trots det är cancer den främsta orsaken till förlorade levnadsår nationellt och förväntas också bli den vanligaste dödsorsaken. Det är därför viktigt att vi vidtar åtgärder för att säkerställa att vi förblir ett ledande land inom cancervård. Förslaget till ny nationell cancerstrategi ska nu ut på remiss. Vi hoppas att många aktörer tar möjligheten att komma med synpunkter på förslagen. Tillsammans kan vi minska antalet cancerfall, öka överlevnaden och förbättra rehabiliteringen. Kristdemokraterna prioriterar alltid sjukvården först och kommer göra det vi kan för att öka jämlikheten inom cancervården och göra det ännu enklare att få rätt insatser i rätt tid.
Jimmy Loord
Gruppledare Kristdemokraterna Region Kalmar län
Chatrine Pålsson Ahlgren
Ledamot i regionfullmäktige