Förslag till kulturmiljöprogram kan bryta mot lagen

Att kunna lägga solceller på sitt hus eller byta till energieffektiva fönster måste vara rimligt även inom ramen för kommunens kulturmiljöprogram, menar skribenten.
Att kunna lägga solceller på sitt hus eller byta till energieffektiva fönster måste vara rimligt även inom ramen för kommunens kulturmiljöprogram, menar skribenten.

Västerviks kommun vädjar om hjälp att få in synpunkter på det nya Kulturmiljöprogrammet. Nu behöver vi hjälpa kommunen att inte göra ett riktigt allvarligt misstag.

Debatt 20 september 2022 06:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Programmet inte är beslutat ännu. Dock har det lett till att Miljö- och byggnadsnämnden eller ibland bara tjänstemännen använt det som ett skäl till att neka enkla åtgärder på fastigheter i Ukna och ett par ställen i Västervik.

Programmet kommer att innebära att man inte kan behålla sina hus i ändamålsenligt skick efter ny standard. Växer familjen så kanske det inte tillåts att du får bygga ut ditt hus. 

  • Man vill kunna byta till nya fönster som är energieffektiva även om man bor i ett hus från 1970-talet.
  • Man vill kunna bygga en altan med tak över även om man bor i ett barnrikehus från 40-50-talet.
  • Man vill kunna lägga solceller på sitt 50-talshus.
  • Man vill inte få sin villa "konfiskerad" till ett museum där man inte kan leva ett modernt liv.

Förmodligen bryter förslaget mot hur mycket intrång samhället kan göra mot privatpersoners ägande. EU-lagstiftningen ger oss rättigheter till vår egendom som detta förslag försöker inskränka.

Vill kommunen och Kalmar läns museum att dessa fastigheter ska bevaras orörda så får man köpa in fastigheterna när det erbjuds.

Lägg lite tid på att läsa vad förslaget innehåller på kommunens hemsida.

Fundera noga på hur dit område kommer påverkas och hur din villa berörs.

Fråga gärna vilka dina begränsningar kommer bli. 

Läs och bilda dig en uppfattning!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa