Arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Kalmar län som betalar tjänstepension till medarbetarna har allt att vinna på att stoltsera med det, skriver 20 ledande pensionsaktörer.

Många vet inte om att de har tjänstepension, trots att det av 90 procent rankas som den viktigaste förmånen när man byter jobb.

Många vet inte om att de har tjänstepension, trots att det av 90 procent rankas som den viktigaste förmånen när man byter jobb.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2022-09-22 05:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
"De arbetsgivare i Kalmar län som betalar tjänstepension till medarbetarna har allt att vinna på att stoltsera med det", skriver 20 ledande pensionsaktörer.

Hela nio av tio personer som arbetar har tjänstepension och många utan att känna till det. När vi rankar anställningsförmåner hamnar tjänstepensionen i topp – sex av tio tycker att det är den viktigaste förmånen. På andra plats kommer friskvårdsbidrag, som bara två av tio anser är viktigast. Det visar en färsk opinionsundersökning som 20 ledande pensionsaktörer låtit Sifo genomföra.

Arbetsgivarna, oavsett om man har kollektivavtal eller inte, spelar en viktig roll att erbjuda tjänstepension och lyfta fram den som en viktig anställningsförmån både gentemot befintliga och potentiella anställda. Tjänstepensionen utgör nämligen omkring 40 procent av den totala pensionen för höginkomsttagare och runt 25 procent av pensionen för medelinkomsttagare.

Att tjänstepensionen blir en allt viktigare del av den framtida pensionen råder det ingen tvekan om. Den som saknar tjänstepension och inte kan spara på annat sätt får bara allmän pension från staten och riskerar att få en låg pension. Förutom mer pengar att röra sig med som pensionär, innehåller tjänstepensionen dessutom ekonomiskt skydd för den som skulle bli sjuk under arbetslivet.

Trots att tjänstepensionen uppfattas som den viktigaste anställningsförmånen och har så stor betydelse för den totala pensionen, är det många anställda som inte känner till hur mycket arbetsgivaren betalar in. Genom att till exempel göra tjänstepensionen synlig i lönebeskedet skulle allt fler få möjlighet att få bättre koll på sin tjänstepension och engagera sig mer.

För den som är 30 år och arbetar fram till 67 års ålder med en snittlön på 36 000 kronor i månaden kan pensionsavsättningarna hamna på cirka 18 000 kronor per år. När det är dags att gå i pension kan man se fram emot ett samlat belopp på ungefär 1 100 000 kronor i tjänstepensionskapital.
 

undefined
Många vet inte om att de har tjänstepension, trots att det av 90 procent rankas som den viktigaste förmånen när man byter jobb.

Att erbjuda tjänstepension är ingen skyldighet – det är en förmån som arbetsgivaren via kollektivavtal eller frivilligt väljer att erbjuda sina anställda. Så varför berättar inte fler arbetsgivare om den fina förmån de erbjuder sina medarbetare? Sannolikt tar många av Kalmar läns arbetsgivare för givet att de anställda har koll på sina anställningsförmåner.

I vissa branscher där många unga människor jobbar, som IT-, reklam- och spelbranschen, är förmånen mer ovanlig. För att kunna attrahera rätt kompetens kan det vara direkt avgörande att erbjuda sina medarbetare tjänstepension. Det ger en tydlig signal om att man är en ansvarstagande arbetsgivare som prioriterar medarbetarnas framtid. Att berätta om tjänstepensionen kan både stärka arbetsgivarvarumärket och underlätta möjligheten att behålla och rekrytera rätt medarbetare.

Den 27 september är det Tjänstepensionens dag. Därför vill vi uppmana fler arbetsgivare i Kalmar län att uppmärksamma era anställda på en uppskattad och värdefull anställningsförmån. Våga skryta om att ditt företag är en ansvarsfull arbetsgivare som bryr sig!