Förhastat beslut om rivningar vid Stadsparken

Bostadsbolaget har sökt och fått rivningslov för Sonderburgska villan och flera av de andra byggnaderna i kvarteret Syrenen intill stadsparken.

Sonderburgska villan intill Stadsparken går mot en rivning, något som såväl länsmuseet som kulturhistoriker motsätter sig.

Sonderburgska villan intill Stadsparken går mot en rivning, något som såväl länsmuseet som kulturhistoriker motsätter sig.

Foto: Ulrik Alvarsson

Debatt2023-11-11 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur rimmar det här med hållbar fastighetsförvaltning och plan- och bygglagens krav? Och hur kan Bostadsbolaget hänvisa till att byggnaderna är dåligt underhållna när det är Bostadsbolaget som ansvarar för underhållet? Än finns tid att överklaga detta till synes förhastade beslut!

I en kulturhistorisk utredning framtagen av Kalmar läns museum 2018, på uppdrag av Västerviks kommun, konstateras att såväl nämnd villa som det gula bostadshuset är särskilt kulturhistoriskt värdefulla byggnader, och sådana som inte ska beviljas rivningslov enligt plan- och bygglagen. 

undefined
Sonderburgska villan intill Stadsparken går mot en rivning, något som såväl länsmuseet som kulturhistoriker motsätter sig.

Byggnaderna med tillhörande tomter berättar om Västerviks stads utveckling, om människor som bott och verkat där, om stilideal och byggnadstradition. Här kan exempelvis nämnas att Sonderburgska villan är ritad av Johan Lund och att det gula huset sannolikt byggdes om till nuvarande form av stadsbyggmästare Anderberg, kanske som hans första projekt i Västervik. De kulturhistoriska värdena i våra stadsmiljöer tillhör oss alla. Väl förvaltade bidrar de till trivsamma miljöer där människor vill bo och vistas. 

En ny detaljplan ska tas fram för kvarteret Syrenen. Vid planarbete ingår att ta hänsyn till stadsbilden och kulturvärdena på platsen samt väga olika intressen mot varandra. Bedömningen i kommunens tjänsteskrivelse lyder ” … att ta beslut i frågan om att riva hela kvarteret innan detaljplanen har vunnit laga kraft är inte förenligt med detaljplaneprocessen eller bygglovsprocessen. Den kulturhistoriska utredningen … pekar ut två byggnader på fastigheten som sådana med så höga värden att de bör omfattas av skyddsbestämmelser i kommande detaljplan”. 

undefined
Här i kvarteret Syrenen planerar Bostadsbolaget för nya lägenheter.

Trots detta blev ”politikerbeslutet” att byggnaderna får rivas. Politikerna i nämnden menar att byggnaderna ”inte bedöms ha några sådana historiska, kulturhistoriska, miljömässiga eller konstnärliga värden som medför att de behöver bevaras”. Hur de har kommit fram till denna slutsats trots både tjänstepersonernas och länsmuseets expertutlåtanden är oklart.

Nu är det dags för Bostadsbolaget att ta sitt ansvar för stadens kulturvärden – gör om, gör rätt! Här finns ett gott läge att hitta vägar framåt där man både kan ta vara på stadens och bebyggelsens kulturvärden och samtidigt utveckla fastigheten. Och nämndens politiker behöver ta sig en funderare på vad en kulturhistorisk utredning och tjänstepersonernas kunskaper är värda. 

Vi vill gärna bidra till att beslutet överklagas och blir ordentligt belyst. Finns det fler som tycker som vi?

Ingvar Folckner, Simon Halling, Gerth Hjalmarsson, Eva-Lotta Holgersson, Olof Nimhed, Veronica Palm och Björn Synnerstad, medlemmar i Tjustbygdens Kulturhistoriska Förening

Örjan Molander, museichef och Liselotte Jumme, chef bebyggelseenheten, Kalmar läns museum